Yılanlı Dağının Son Efesi BOZ AHMET’İN OSMAN

Yılanlı Dağının Son Efesi Boz Ahmet'in Osman

Kayseri Hakimiyet Gazetesinde yaptığı kültür ve sanat haberleriyle tanıdığımız, Kayseri’deki festivallerin gazetecisi olarak da şöhret bulmuş Sevgili Yüksel Kalkan, güzel işler yapmaya devam ediyor. Devam ediyor diyorum çünkü, Yüksel Kalkan, daha önce “Sosun Köyü, Erkiletli Murtaza Hoca ve Kayseri’de Gecekondu” isimlerinde üç kitaba imza attı.
Biz Gazetecilik derslerini anlatırken gazete yazılarını kelebeklere benzeterek anlatırız. Çünkü gazeteler, kelebeğin ömrü gibi bir günlüktür. Günün sonunda artık yeni bir gazeteyi beklemeye başlarsınız. Dergiler biraz daha uzun ömürlüdür. Haftalık, aylık, üç ya da altı aylık dergiler olabileceği gibi haydi en fazla bir yıl ömür verilebilir. Kitaplar, en uzun ömürlü olanlardır. Kitabın ömrü konusu kitabına göre değişmekle beraber, gazete ve dergilere göre daha uzundur denebilir. Biz o yüzden gazeteci dostlarımızdan hep şunu istedik. Gazetedeki yazılarınızı ya da anılarınızı zaman zaman kitaplaştırmalısınız. Çoğu zaman yapamıyorlar; çünkü ellerinin altında gazete gibi günlük olarak uğraşılması gereken bir uğraş alanı var. Vakit bulup da uzun soluklu kitap çalışmasına giremiyorlar. Yüksel Kalkan, bu konuda istisnalardan biridir. Konuşmalarımızda söz verdiği çalışmalardan hepsini eninde sonunda tamamlayıp kitaplarıyla insanların huzuruna çıkmayı başardı.
BOZ AHMET’İN OSMAN KİMDİR?
Eğer Yaşar Kemal’in “İnce Memed”ini okumuş iseniz, Boz Ahmet’in Osman’ın Kayseri’nin İnce Memed’i olduğunu rahatlıkla düşünebilirsiniz. Yılmaz Güney’in “Ağıt” filmini Boz Ahmet’in Osman’ın hayatından esinlenerek çektiği söylense de bu film, Boz Ahmet’in Osman hakkında gerekli bilgileri size vermez. Boz Ahmet’in Osman’ı en iyi öğreneceğiniz roman Süleyman Sağlam’ın “Dağı Dağa Kavuşturan” isimli eseridir.
Boz Ahmet’in Osman, 1875 yılında Kayseri’de doğmuştur. Yaşadığı devir itibariyle, önce Osmanlı ayanlarının halkın üzerindeki baskı ve zulümleri, daha sonra da Cumhuriyet yıllarında düzelmesi beklenen toplumsal hayatın toprak ağalarının elinde sıkıntılara dönüştüğü yıllar…

 Boz Ahmet’in Osman, bir katil ya da cani değildir. Türk kahraman tipine uygun olarak, mazlum halkın içinden çıkıp onun hakkını savunmuş ve ağaların hegemonyasına başkaldırmış biridir. O yüzden halkın nazarında Boz Ahmet’in Osman’la ilgili zerre kadar olumsuz bir şey duyamıyorsunuz. Yüksel Kalkan, onca insanla görüşme yapmış, hiçbiri de Boz Ahmet’in Osman’ı kötü bir yere koymuyor. O yüzden İnce Memed’i dağa çıkartan şartlar, Boz Ahmet’in Osman için de geçerli olmuştur.
Kayseri’nin ağaları, Boz Ahmet’in Osman’ı bertaraf etmek için kolları sıvamışlar. Nerede bir kötülük olsa, eşkıyalık cereyan etse bunu Boz Ahmet’in Osman’a mal ederek olmayan suçları icat etmişlerdir. Bir de devletin polisini ve jandarmasını Boz Ahmet’in üstüne göndererek onu, jandarmayla ve polisle çatışan bir kişi konumuna düşürmek istemişlerdir. Halbuki, Boz Ahmet’in Osman’ın bugünkü hukuka göre suçunun ne olduğu belli değildir. Yüksel Kalkan’ın dediği gibi “Yılanlı Dağının Son Efesi” olmak gibi bir suç kanun kitaplarında yoktur.
Kayseri’nin yakın tarihinde önemli bir şahsiyet olan Boz Ahmet’in Osman’ı yeni nesillere tanıttığı için Yüksel Kalkan’ı canı gönülden kutluyorum. İsmini bir kitapla daha ölümsüzleştirmiş oldu. Laçin Yayınlarını da böyle önemli bir çalışmaya imza attığı için tebrik ederim.
Künye: Yüksel Kalkan, “Yılanlı Dağının Son Efesi Boz Ahmet’in Osman”, Laçin Yayınları, Kayseri, 2011, 165 sayfa + 4 sayfa fotoğraflar var.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
öncelikle bu kitapd bazı şeyler dogru lanse edilmemiş ve eksik bilgiler sunulmuş yüksel kalkan beyin sunduğu bu eser de bizimde bilgilerimiz alabilrlerdi ben bozahmetin osmanın torunuyum ve bu eserden daha önce haberimiz bile yoktu daha doğrusu bu siteden haberim ve bilgim oldu ve kitabı aldım okudum ve inceldim kitapda dedemin eşkiya olarak nitelendirilmesinden son derece rahatsızlık duyduk cunku eşkiya kavram olarak halka zülm eden zorbalık yapan anlamına gelior sonuçtaa çocukları ve torunları bölümündede büyük eksiklikler bulunmaktadır