Kürt Açılımı neyin nesi?

Kürt Açılımı neyin nesi?

Prof. Dr. Nurullah Aydın

Bakın; son günlerde yoğunlaşan bir Kürt açılımı sözü gündemde! Öylesine ki; yüzyıldır ABD’nin İngiltere’nin İsveç’in, Fransa’nın, Ermenistan’ın, İsrail’in yapamadığını Türkiye’ye yaptırmak istiyorlar..

Ne mi yaptırmak istiyorlar?

Kürt ulusu yaratmak!
Peki böyle bir ulus var mı?
Bu köşede birkaç kez yazdık. Kürt ulusu diye bir ulus yokk..
Nasıl mı yok? Bakın;
İngiliz muhipler cemiyeti, Kürt teali cemiyetinin 1900’lü yıllardan başlayan çalışmaları var. Paris, Oslo, Erivan, Vatikan, Telaviv’de Kürdoloji Enstitüleri kuruldu. Yıllardır çalışmalarına karşın bir Kürtçe gramer, sözlük ortaya koyamadılar..Erivan’ın geçen yıl çıkardığı sözlük Türkçe, Arapça, Farsça ve yerel dil karması..

Kuzey Irak’ta, dünün teröristleri Talabani ve Barzani aşiretleri birbirini anlamıyor. Arapça ortak dil..

ABD, İsrail, İngiltere bir türlü ortak dil gerçekleştiremedi.

AKP; Türkiye’de güneydoğu da Kürtçe kursların açılmasına izin verdi. Açılan tüm kurslar katılım olmadığı için kapandı. Neden Çünkü ortak bir dil yok..

Güneydoğu kökenli sanatçılar kasetler yaptılar, okunmadı, satılmadı, vazgeçtiler… TRT Şeş büyük bir gösteri ile açıldı.. Kırmançça’nın Diyarbakır ağzıyla yayını kimse anlamadı. Diğer lehçe Zaza’ca yayına koydular yine izlenmedi..

DTP; TBMM’de basın toplantısıyla Kürtçe gazete çıkardık dediler. Satılmadı okunmadı anlaşılmadı, satılmadı…

Terör örgütünün anlaşma dili Türkçe.. ROJ Tv birçok lehçede yayın yapıyor ama genel yayını Türkçe..

Peki ama neden? Çünkü; Kürtçe diye bir dil yok. Sadece bölgede farklı topluluklar var. ZAZACA, KIRMANÇÇA, SOLHANİCE, DİMİLLİCE, BOHTANİCE var. Ve her biri bir diğerini anlamıyor, birkaç kelime dışında!

Şimdi siz hangi dilden, hangi ulustan bahsedeceksiniz!

Sonra da çıkmışlar; Kürt açılımı diyorlar. Neyin açılımı bu? Türkiye’de yüzde 6’lık topluluk o da kendi aralarında bütünlük taşımıyorsa neyin açılımı olacak bu?

Ahkam kesmek kolay..

Bir de denilen şu dağdakileri indirmek! Dağdakinin bölge insanı ile ilişkisi ne ki? Yüzde 10’luk oran. Yüzde 90 ı bölge insanı değil..

Polis Akademisi’nde düzenlenen Kürt Sorunun Çözümünde Türkiye Modeli Çalıştayı yapılıyor. AKP’li yetkililer diyor ki, ’Bunlarla da görüşürüz, bunları da ikna ederiz.” Kimleri ikna edecekler acaba!

İkna edilenler; 25 yıldan bu yana Suriye, Kandil, PKK odaklarını ziyaret edip onlarla görüşerek, tek yanlı Türkiye’de PKK’ya yandaşlık yapanlar, hiçbir dönemde Türk milletinin milli ve manevi değerlerine sahip çıkmayanlar, şimdi Kürt açılımı projesinde devletin güvenliğini tehdit edecek grubun içerisine gelerek, Türkiye’de demokratik açılım bahanesiyle bölünmeye cesaret veriyorlar. Kürt açılımının yerli modelini oluşturmaya çalışıyorlar.

Oysa herkesin, ne yaptığını bu millet biliyor. Neyi yazdıkları, neyi söyledikleri biliniyor. Belli tipleri dinleye dinleye bu millet usanmıştır.

Şimdi kalkıp bölücü terör örgütüyle mücadeleden vazgeçerek, olayı genişletip sosyal dokuyu parçalayarak, birilerinin Dört parçalı büyük Kürdistan’ın ilk aşamasını Türkiye’den başlatmaya kalkıyorlar. Bu yaklaşım büyük bir gaflet, dalalet ve ihanettir…

Memleketi çatışmaya, bölünmeye doğru sürüklemeye kimsenin hakkı yoktur. Bu millet çatışma istemiyor. Refah istiyor, kalkınma istiyor, iş istiyor, aş istiyor, kaliteli eğitim istiyor, insanca yaşama istiyor..

Yorumlar

kurt dedi ki…
"Kürt" diye bilinen aşiretler vardır... "Kürt" diye bir millet yoktur!.. Bu aşiretler çeşitli milletlerin dışlanmış, veya bir şekilde esas millet toplumundan kopmuş insanlardan meydana gelmiştir... Bir "Kürt Medeniyeti" asla yoktur!.. " Çünkü Kürt aşiretleri birbirinden kopuk, dağınık olarak göçebe olarak yaşamışlar, haydutluk ve eşkiyalıkları ile tanınmışlardır.

Aslında KÜRT kelimesi bile uydurmadır!.. Çünkü yakın zamana kadar bu insanlar kendilerine KÜRT demezler, "KURMANÇ" derlerdi, "ZAZA" derlerdi!.. Kürt adı onlara GÖÇEBE yaşadıkları DAĞLIK ve KARLI bölgenin özelliklerinden dolayı BAŞKALARININ TAKDIĞI AD idi.

Kürtler , ayrı bir MİLLET olmadığı gibi; tarih boyunca da hiç bir zaman DEVLET kurmamışlardır. Ama daima TÜRK devletlerinin içinde, TÜRKLER ile birlikte yer almışlardır. Çünkü TÜRKLER ile pek çok Kürt aşiretinin akraba olması bir yana; Arap, Fars, Yahudi, Ermeni kökenliler bile 100 yıldır kaderlerini Türk Devletleri'ne bağlamışlardır.

***
Kürtler ve Kürt meselesi üzerine olan tezlerin kökeni, 1850-1920'ler arasında oluşan Alman, İngiliz, Fransız ve Rus ekolüne dayanmaktadır. Bunların da amacı belli idi. Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması!...

Gelmiş geçmiş bütün yazarlar Kürtler'den bahsederken kötü şeyler söylerler. Çünkü evvel zamandan beri dağlara kaçan herkes diğer dağlılarla karışmış, kanun kaçakları, eşkiyalar, yol kesenler, farklı milletlere ait savaş kaçakları, hindistandan göç etmeye başlayan çingeneler hep Doğu Anadoludaki kimi yörelere ve dağlara çekilmişlerdir.

***

Peki, geçmişte bir KÜRT halkı yok mu?..
VAR!..
Ama ANADOLU'da değil!... ALTAYLAR'ın ötesinde!... TÜRK DİYARINDA!.. Hem de günümüzden 1300 yıl önce!..

Yenisey'de Elegeş Suyu'nun sol kıyısındaki bu anıt mezarda şu kitâbe vardır:

"Kürt El-Kan Alp Urungu, altunlug keşigün bantım belde,
Elim dokuz kırk yaşım."

3.20 m. boyundaki taşın üzerindeki bu satırların anlamı

"Kürt halkının hanı Alp Urungu'yum....
Altınlı okluğumu belime bağladım,
devletim oldu... 39 yaşında öldüm."

Biz KÜRT diye bir aşiretler topluluğunun olduğunu asla inkâr etmiyoruz!..
Bizim itirazımız, ANADOLU'daki çeşitli aşiret ve gruplardan olan bu insanların "kürt" adı altında birleştirilip, biz TÜRKLER'den koparılmak istenmesinedir... Kürt kelimesinin açıklaması, en azgın Kürtçüler tarafından dahi yapılamamaktadır.... Çünkü Kırmanç, Zaza, Lur, ve Kalhur ağızlarında böyle bir terim yoktur!.. Kürt olduğu iddia edilen toplumların dilinde kürt diye bir kelime yok, bu bile bazılarının kötü bir oyunun içinde olduğunu gösterir. Karlı dağ anlamına gelen Türkçe kelimelerden türemiş gibidir. Kart tanda türemiş olduğu akla yatkındır, yontulmamış, kaba saba anlamında...

DAĞ GÖÇEBELERİ anlamında kullanılmıştır... Ve sadece Türkler için değil; Farslar'ın, Araplar'ın hatta Ermeniler'in, Yahudiler'in oraya buraya dağılmış grupları için kullanılmıştır. Yani bir milleti değil dağda yaşayan ilkel topluluklara ve eşkiyalara deniyormuş, kürt adı böyle ortaya çıkıyor.

Kullananlara da için için kızarlardı. Çünkü "Kürt" lâkabı, onlara başkalarının taktığı, anlamında bir derece küçümseme ve hor görme ifadesi gizli olan bir ad idi... Onlar kendilerine Kırmanç, Zaza, Dersimli demeyi veya aşiret adlarını kullanmayı tercih ederlerdi. Yani kürt bir hakaretti.