Erciyes Otağı Fikir Platformu yazarlarından Burhanettin Akbaş, düzenlediği basın toplantısı ile Kayseri’deki ilk Ermeni Olayları kaleme aldığı “Hey Andon” isimli romanını kamuoyuna tanıttı

Erciyes Otağı Fikir Platformu yazarlarından Burhanettin Akbaş, düzenlediği basın toplantısı ile Kayseri’deki ilk Ermeni Olayları kaleme aldığı  “Hey Andon” isimli romanını kamuoyuna tanıttı. Kitap için araştırma yaparken Osmanlı kayıtlarında olmayan çarpıcı bir gerçeğe rastladığını anlatan Akbaş, “Ermenilerle iyi geçindiğimiz Osmanlı kayıtlarında yok” dedi.
Eras Madya Center Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Eras Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Erciyes Otağı Onursal Başkanı Mustafa Eraslan tarihimizi çok iyi bilmemiz, birlik ve beraberliğimize her zamankinden çok sahip çıkmamız gerektiğini söyledi. Ermeni Soykırımı iddialarını ortaya atan çevrelere seslenen Eraslan, 1915’de yaşananların soykırım olmadığını  belirterek, “Bunun adı soykırım değil, bana yapılan ihanetin karşılığıdır. Durup dururken hiç kimsenin bir yere sürgün edilmesi olamaz diye düşünüyorum. Bu ulusun sıkıntıya düştüğü bir dönemde arkadan hançerleyeceksiniz, Rusya ile yapılan savaşta onlarla bir olup birlikte yaşadığınız insanlara kılıç çekeceksiniz, Fransa ile iş birliği yapıp ülke işgaline yardımcı olacaksınız, heralde karşıdaki insanlarda bir şeyler yapmak zorunda kalacaklar. Ne yapmış sizleri Alman Nazilerinin yaptığı gibi evlerinizden bir gece ansızın alıp başka bir yerlere götürmemiş… Toplama kamplarına götürüp öldürmemiş. 15 gün önce devlet kanalıyla haber gönderip başka bir yere geç ettireceğiz denmiş. Rahat durmayan Ermenilere hazırlık yapın demiş. Göç ettikleri yerlerde de onların yaşamlarını sağlayabilmenin önünü açmışlardır. Ondan sonra çıkıyorlar her yerde ve her platformda soykırımdan bahsediyorlar. Bunun adı soykırım değil, bana yapılan ihanetin karşılığıdır.” diye konuştu.
Ardından çok çarpıcı olayların anlatıldığı romanın tanıtımına başlayan yazar Burhanettin Akbaş da kitabının ismini bir İngiliz ajanı olan Andon Ruştuni’den aldığını söyledi. Akbaş, söz konusu Andon isimli İngiliz Ajanının 1915 olayları patlak vermeden önce Develi ve Talas ilçelerinde birçok örgütlenmelerde bulunduğunu ve Ermeni Anayasası hazırladığını anlattı. 
Kitabı için bilgi toplarken Osmanlı kayıtlarını incelediği esnada ciddi bir bilgiye ulaştığını anlatan Akbaş, “Kayseri’deki bazı sohbet ortamlarında Tehcir Öncesi Ermenilerle biz çok iyi geçiniyorduk. Biz Ermeni komşularımızla çok iyiydik. 1915’den sonra tehcir oldu diye şeyler söyleniyor. Osmanlı kayıtları bunu doğrulamıyor. Osmanlı kayıtları 1870’lerden itibaren ciddi bir şekilde Ermeni örgütlenmesi olduğunu söylüyor” ifadesini kullandı.
Yazar, Akbaş bu çarpıcı açıklamalarının ardından toplantıya katılanlara imzalı kitabından hediye etti.
Kayseri Haber
http://www.kayserihaber.com.tr/giris.asp?kanal=haberler&id=12820

Yorumlar