Kazım Yedekçioğlu 91 yaşında

2000 yılında Kayseri Kültür ve Turizm Derneği, Kayseri Kültürüne Hizmet Ödülleri verecek. Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Alim Gerçel bana Kazım Yedekçioğlu’nu evinde birlikte ziyaret etmemizi önerdi. Çok heyecanlandım. Kayseri adına böyle devasa kültür hazineleri olan kitaplara imza atmış, Kayseri halkevi adına bir zamanlar Erciyes Dergisini çıkarmış Kazım Yedekçioğlu ile bir araya gelmek benim için mükemmel bir şey olacaktı. Kazım Ağabey’i Kayseri’de Yedekçioğlu Apartmanındaki evinde ziyaretimiz mükemmel geçti benim için. Bu büyük insan büyük bir tevazu abidesiydi ve Alim Ağabeyin yanında bir edebiyat öğretmeni olarak benim bulunmamı çok değerli buldu. Orada bana “Sadece talebeleri yetiştirmek yetmez, bu şehrin eli kalem tutan edebiyat öğretmenlerine de ihtiyacı var” diyerek yol gösterdi, el verdi sağ olsunlar. Yine bir başka jest daha yaparak bir fotoğrafını imzalayıp hediye ettiler. Bahsettiğim fotoğraf budur:



11 Mart Kazım Yedekçioğlu’nun doğum günüdür. 1919 yılında doğan ulu çınar, 91 yaşına basacak. Kazım Yedekçioğlu’nun o vakit bana verdiği görevi yerine getiriyorum ve Kayseri böyle ulu çınarları asla unutmasın istiyorum.
KAZIM YEDEKÇİOĞLU KİMDİR?
Kâzım Yedekçioğlu, 11 Mart 1919 tarihinde Kayseri’de doğdu. Babası Mustafa Çavuş, annesi Hanife Hanım’dır. İlköğrenimini Tacettin (Etiler) İlkokulunda ve son sınıfı İstiklal İlkokulunda tamamladı. Ortaokulu Kayseri’de bitirerek liseye başladı. Lise 2’de iken Sivas Öğretmen Okuluna geçerek 1937’de ilkokul öğretmeni oldu. Savur ilçesinde bir yıl çalıştıktan sonra Gazi eğitim Enstitüsü Türkçe Edebiyat Bölümü’ne girerek 1939 yılında bitirdi. 1937’den itibaren Savur, Muş, Bartın, Kayseri, Gaziantep, Kayseri, Osmaniye ve İstanbul’daki ilk ve orta dereceli okullarda öğretmenlik ve okul müdürlüğü yaparak 1976’da emekli oldu. Son olarak İstanbul Küçükköy Vefa Poyraz Lisesi Müdürü olarak görev yaptı.
Kayseri kültür ve folkloruna büyük katkısı olan Kâzım Yedekçioğlu, vaktiyle uzun yıllar başında bulunduğu Halkevi dergisi Erciyes’teki yazılarıyla tanındı. Burada folklor derlemeleri yayımladı. Yazıları 1943’ten itibaren Kayseri mahalli gazete ve dergilerinden İstiklâl, Hâkimiyet, Akın ve Anadolu Haber’de yer aldı. 1945-50 yılları arasında Erciyes, 1954-58 döneminde ise Yeni Erciyes dergilerini çıkardı. O iyi bir araştırıcı olmanın yanı sıra mükemmel şiirlere de imza atmış bir şair. Bir kısmı çeşitli dergi ve antolojilerde yayımlanan ve bazıları bestelenen şiirlerinde Ferdi Fahir (F. F.) adını kullanan Yedekçioğlu, çalışmalarını bir kitapta toplamadı. Mesleki kuruluşlardan İlesam’a üye oldu.
Yedekçioğlu’nun yayımlanmış sekiz eseri bulunuyor. Bunlar da kendi alanlarında birer ilk olma özelliği taşıyor: Kayserili Genç Şairler Antolojisi (1956), Dikenli Kestanem-Hoca Hakkı (1961), Övünmek Gibi Olmasın Ama Kayseriliyim (1972), İğneden İpliğe (1973), Okul Piyesleri (1973), Kayseri Ağzı I- Deyimler (1989), Kayseri Ağzı II – Sözcükler (1992), Kayseri Ağzı III – Atasözleri (1994), Kayseri Ağzı III Atasözleri- İlenmeler-Metin Örnekleri (Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, No. 26, Ankara 1998, 270 s.) Araştırmacımızın yayıma hazır olan eserleri arasında Kayseri Çocuk Oyunları- Bilmeli Matallar ve Kayseri Gelenek-Görenekler, Kayseri Düğünleri, Kayseri Bilmeceleri bulunuyor.
Kâzım Yedekçioğlu’nun eserleri hakkında M. Türker Acaroğlu (Küçükçekmece gazetesi, 16 Mayıs 1990), Kerim Yund (Hâkimiyet, 10 Temmuz 1991), Prof. Jale Baysal (Cumhuriyet Kitap, 18 Haziran 1994), Prof. Olcay Önertoy (Çağdaş Türk Dili, 5 Eylül 1991) ve Sami N. Özerdim (Kemalist Ülkü, 29 Şubat 1993) yazılar kaleme aldılar. Yazar Nurkal Kumsuz, Bu Şehrin Işıkları isimli kitabının 126-128. Sayfalarında Kazım Yedekçioğlu’nun hayatını ve eserlerini inceleyen bir bölüm yer aldı.
Kaynaklar:
1. Hüseyin Erkan, Ekim 1999 tarihli Hanımeli dergisi
2. Dil Emektarı Kazım Yedekçioğlu, "Aşina Çehreler" / Mehmet Nuri Yardım
3. Nurkal Kumsuz, Bu Şehrin Işıkları, Laçin Yayınları, 2006
4. Kayseri Ansiklopedisi, Abdullah Satoğlu, Ankara, 2002

Yorumlar