Atatürk ve Kayseri


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Kayserimiz arasındaki bağ oldukça kuvvetlidir. Bunda Ulu Önder’in ilimizi beş kez ziyaret etmiş olmasının büyük payı vardır.
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Atatürk, Kayserimizi beş kez ziyaret etmişlerdir.
Birici ziyaret 19-21 Aralık 1919,
İkinci ziyaret 13-14 Ekim 1924,
Üçüncü ziyaret 20 Eylül 1928,
Dördüncü ziyaret 18 Kasım 1930,
Beşinci ziyaret 4-5 Şubat 1934
Tarihlerinde gerçekleşmiştir.
Birinci ziyaret 19-21 Aralık 1919 tarihinde Sivas Kongresinden sonra gerçekleşmiştir. Bu ilk ziyaret, Sivas Kongresinin hemen komşu il olan Kayseri’de ne kadar derin izler bıraktığını göstermesi açısından önemliydi. Bugün Atatürk evi olan ve o zamanlar İmamzade Raşit Ağa konağı olarak adlandırılan evde, Kayseri’nin ileri gelenleri ile görüşen Atatürk, Kayserililerden tam destek almış ve sonrasında Kayserililer, Milli Mücadeleye ve Atatürk’e her türlü desteği vermişlerdir.
Atatürk’ün ikinci ziyareti 13 Ekim 1924’te gerçekleşti. Ve Doğu Anadolu gezisinden dönen Atatürk’ün yanında eşi, bakanlar ve komutanlar da vardı. Belediye binasının önünde halka bir konuşma yapmış ve Kurtuluş Savaşında verdikleri destekten dolayı Kayseri halkına teşekkür etmişlerdir.
Üçüncü ziyaret de oldukça anlamlıydı. Bu ziyarette Atatürk yeni Türk alfabesini kara tahtanın başında Kayserililere anlatmıştı. Hem de harf inkılabı gerçekleşmeden kırk gün önce… Harf İnkılabı, 1 Kasım 1928’de kabul edilmişti. Atatürk ise 20 Eylül 1928’de yeni inkılabın gerçekleşmesinden kırk gün önce Gesi Nahiyesinde İsmet Paşa ile birlikte yeni Türk alfabesini Kayserililere anlatmıştı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, dördüncü ziyaretlerini 1930 yılının sonbaharında çıktığı uzun bir yurt gezisi esnasında gerçekleştirmişti. 18 Kasım 1930’da bindikleri beyaz trenle Kayseri’ye ulaştılar. Özellikle Kayseri Lisesini ziyaret eden Atatürk, burada derslere girmiş, öğretmen ve öğrencilerle sohbet etmiştir.
Ulu Önder’in Kayseri’yi son ziyareti ise vefatından dört yıl önce gerçekleşmiştir. 4 Şubat 1934 tarihinde Kayseri’ye ulaşan Atatürk, o günlerde Kayseri’de kurulu olan Uçak Fabrikasının gezmiş, Talas’ta kendisine hediye edilen köşkte kahve içmiş, daha sonra da Hunat Hatun Medresesi’nde açılan Arkeoloji ve Etnografya Müzesini gezmiştir.
Bu gezi esnasında Kayseri Cumhuriyet Meydanına yaptırılan Atatürk heykelini de çok beğendiği ve Kayserililere memnuniyet hislerini beyan ettiği de ifade edilmiştir.
Kayserililer, Ulu Önder’i Niğde’ye uğurlarlarken O’nu son kez uğurladıklarını elbette bilmiyorlardı.
10 Kasım 1938’de Ulu Önder hayata gözlerini kapatmıştı ve Ulu Önder için daha sonra Anıtkabir yapılması kararlaştırılınca, Kayserililer, Koramaz dağından kesip Anıtkabir’e götürürler ve Kayseri Zincidere’den taş ustaları Anıtkabir’in yapımında emek harcarlar.
Bu küçük çalışmayla Atatürk ile Kayseri arasındaki bağı sizlere sunmaya çalıştım.
Ulu Önderin ruhu şad olsun.

Yorumlar