Kayseri Belediye Başkanlarından Mehmet Çalık Dönemi


Kavuncu’dan sonraki ikinci altın sayfa   
MEHMET ÇALIK DÖNEMİ
            Osman Kavuncu’nun başlattığı hizmetler onun milletvekili olması ile birlikte, geçici süre görev yapan belediye başkanları tarafından da sürdürülmüştür.
            İhtilalden sonra yapılan ilk yerel seçimlerde Adalet Partisi’nden Mehmet Çalık belediye başkanı seçilmiştir.  20 Eylül 1963’te göreve başlayan Çalık 9 Kasım 1973 tarihine kadar bu görevini sürdürmüştür.  Kavuncu’nun yolundan giderek Kayseri’nin gelişmesine Çalık’ın katkıları çok büyüktür. Demokrat Parti’nin hizmet anlayışı Adalet Partisi’nde de aynen devam etmektedir. Çalık kuruluşundan itibaren 14 yıl süreyle Demokrat Partinin çeşitli kademelerinde de görev yapmıştır. Adalet Partisi’nin kurulması ile birlikte partinin il yönetimi ve Hakem Kurulu Başkanlığını uzun yıllar sürdürmüştür.
            Mehmet Çalık tıpkı Kavuncu gibi bir çok ilke imza atan isimdir. Çalık’ın belediye başkanlığı döneminde istimlak de bugünde yoğun olarak uygulanan bir usul devreye sokulmuştur. Çalık’ın uygulaması ile evleri istimlak edilen ailelere parsel verilmeye başlandı. Böylece arsa karşılığı daire yapımı ilk kez Çalık döneminde başlamış oldu. İstimlaklerde sadece para vermekle kalmadı Kavuncu’nun Cumhuriyet Mahallesinde yaptığı uygulamayı devam ettirerek Küçük Mustafa Mahallesi ve İstanbul Caddesinde yüzlerce daire yatırarak evlerini istimlak ettiği vatandaşlara tahsis etti.
            Çalık’ın dönemine kadar şehirde temizlik hizmetleri
birkaç memurla ve ilkel tahta arabalarla yapılıyordu. Çalık temizlik ve sağlık konusuna verdiği özel önem nedeniyle belediyeye aldığı motorlu araçlarla temizlik hizmetlerini geliştirdi.
            Şehrin büyümesi nedeniyle toplu taşımada sıkıntılar yaşanıyordu. Mevcut araçların eski olması belediye bütçesine zarar verdiği için Çalık 30 Bussing, 25 de Mercedes otobüs alarak toplu taşıma hizmetlerinde de çağı yakaladı. Aynı şekilde itfaiye teşkilatı ve iş makineleri konusunda da belediyenin makine parkını yenileştirdi.
            Talas Caddesi üzerine ilk defa kurduğu asfalt şantiyesiyle Kayseri’de asfaltsız yol bırakmayan Mehmet Çalık, şehre kanalizasyon hizmetini getiren ilk isimdir. Başkan seçilmesinden 6 ay sonra İller Bankasına kanalizasyon yapımı için başvurmuş,  İller Bankası belediyeye yazdığı cevabi yazıda içme suyunda yaşanan sıkıntı nedeniyle kanalizasyonu yapamayacağını belirterek fosseptiklerle idare etmesini istemiştir. Ankara’dan umudunu kesen Çalık, belediye imkanları ile imal ettiği büzlerle şehre ilk kanalizasyonu getirmiştir.
            Kavuncu döneminde kısmen çözülen su sorunu şehrin artan nüfusu nedeniyle yeniden nüksedince Çalık elindeki çubuklarla şehrin dört bir yanında su arıyor. Germiraltı Gavur Harmanları Bölgesi ile Beştepelerde bulduğu suyu cazibe ile depolara taşıyan Çalık, şehrin on yıllık su ihtiyacını çözüyor.
            Çalık’ın Kayseri’ye kazandırdığı hizmetlerden biri de Anadolu Fuarı’dır. Konya’ya kaydırılmak istenen Fuar, Çalık’ın ısrarlı tutumuyla bugünkü noktada hizmete sokulmuştur.
            Cumhuriyet Mahallesi, Kiçikapı,  Camikebir, Küçük Mustafa, Gavremoğlu, Yanıkoğlu, Serçeönü, Dilaver Paşa ile Kavuncu’nun açtığı İstanbul Yolunun çevresinde Çalık tarafından yüzlerce istimlak uygulaması yapılmıştır. Bu mahallelerin bugünkü görüntüleri Çalık’ın eseridir.
            Huzurevi binası Mehmet Çalık’ın eseridir.
            Bugünkü Beştepeler Parkının istimlak, çam dikimi ve diğer düzenlemeler Çalık zamanında yapılmıştır.
            Bugünkü terminal binasını,yeraltı çarşısını itfaiye binasını, eski müftülük binasını, Hisarcık Köprüsü ve yarmasını Çalık yaptırmıştır. Fevziçakmak, Mimarsinan, Kılıçarslan, Beşparmak Şirinevler, 200 Evler, Küçük Mustafa’nın bir bölümü, Hürriyet, Şeker evleri, Servet evleri, DDY Siteleri, Esenyurt onun başarılı imar çalışmaları sonucunda oluşan mahallelerdir.
            Kayseri’deki ücretsiz tuvaletler ve cami şadırvanları da Çalık’ın bu şehre hizmetleri arasındadır.
            Bugünkü Erciyes Üniversitesi’nin nüvesini oluşturan
Gehver Nesibe Tıp Fakültesinin arsası Çalık tarafından istimlak ve tahsis edilerek bugünkü üniversitenin kurulması yolunda en önemli adım atılmıştır.
            Adliye, İslam Enstitüsü  arsasının bir bölümü, Çocuk Yuvası, Kanser Hastanesi ve Trafik Bürosu ile çok sayıda okulun arsası Çalık döneminde istimlak edilerek ilgili kuruluşlara tahsis edilmiştir.

Yorumlar