BACACILAR YÜKSEK YAPAR BACAYI

Hani eskilerden bir türkünün sözleri vardı.
“Bacacılar sağlam yapar bacayı
Şimdiki kızlar kendisi bulur kocayı”
Amanın yandan, yandan…
Şimdi konumuz bu değil ama bir baca meselesi var ki evlere şenlik… Adamı hem güldürür hem düşündürür.
Sakın yanlış anlaşılmasın bir hak arama mücadelesi de değildir.
Biz kim hak aramak kim…
Atı alanlar zaten Üsküdar falan dinlemiyorlar, aşıp gidiyorlar maşallah.
Bir bacacı bizim binamızın da bacasını temizlemiştir.
Aynı geçen sene olduğu gibi…
Adamlar pir-i fani, gözle de görünmüyorlar.
-Ağabey, bacanızı temizledik, ver altmış lira.
-İyi de yine sorayım, bizim bacamızın temizlenmesi gerektiğini size kim söyledi. Yani iş emrini kimden aldınız.
-Olur mu ağabey, Büyükşehir Belediyesi itfaiye Daire Başkanlığı…

(Bu sırada bir broşür çıkarıp elimize verdi. Aslında bu işi yazan özel bir şirket ama adres olarak  broşürde İtfaiye Daire Başkanlığını veriyor. Okuyorum: Mimarsinan Mah. Bozantı Cad. No: 174 Kayseri) Altında da zaten İtfaiye Daire Başkanlığı Hizmet Binası diye yazmış.
Yani karşımdaki kişiler, özel bir firma oldukları halde gerek hareketleri ile gerekse hazırladıkları broşürleri ile kendilerini itfaiyeden gelmiş adam durumunda gösteriyorlar.
-Hım, itfaiye daire başkanlığı gidin şu evin bacasını temizleyin diyor öyle mi?
-Öyle ağabey?
-Peki burası bir doğalgaz bacası, geçen yıl 50 TL’den temizliyordunuz, bu yıl niye 60’a çıkardınız?
-Ağabey, bu fiyat listesini belediye encümeni belirliyor, bizim bir ilgimiz yoktur.
-Yani Kayseri Belediye Encümeni bir yıl içinde size %20’lik bir kıyak mı yaptı? Hani tek haneli enflasyon vardı? Yoksa bacacıların özel işleri gereği, malzeme fiyatları fahiş oranda mı arttı?
Bir kere bu işler yanlış… İnsanlar arına bunalıyorlar diye arsızların yol aldığı gözleniyor.
1.       Bu özel firmaların broşürlerinden İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı firmalarmış gibi izlenim doğuracak açıklamalar derhal kaldırılmalıdır ve firmalar kendi adlarını, unvanlarını, adreslerini ve telefon numaralarını kullanmalıdır. Belediyeye ait kuruluşlarmış gibi izlenim vermemelidirler.
2.       İş emri almadan binaların bacalarını temizleyip işgüzarlık yapmamalıdırlar.
3.       Bacacılara yüzde 20’lik kıyağı eğer Belediye Encümeni yapıyorsa bu şehre iyilik etmiyor, sadece kendilerine ya da birilerine yapıyorlar o jesti.
4.       Bu özel firma yetkilileri, baca temizliği yaptırmazsanız şöyle olur böyle olur gibi belediyeyi ve zabıtayı kastedip binanın ceza göreceğini ima ederek aba altından sopa gösteriyorlar ki sırf inat uğruna onların ağzının payını vermek istiyor insan ama o da bizim şanımıza yakışmıyor.
 Baca deyip dudak büküyorsanız işte size bacacının fiyat tarifesi:
Tek kat müstakil bir konutun bacasını temizlemek 65 TL
Tek kazanlı kalorifer bacası temizlemek 90 TL
Dört kazanlı kalorifer bacası temizlemek 150 TL
Sanayi tipi bacaların her birinin temizliği 423 TL
Sıvı yakıt tankı temizlemek 330 TL
Doğalgazlı kalorifer bacası temizlemek 60 TL
Yılda bir kez doğalgaz bacası temizlenmesi yasal zorunlulukmuş ya, işte bu firmalar iş emrini apartman yönetimlerinden değil, resmi gazetede yayınlanan bir yönetmelikten alıyorlarmış. Bunu hazırladıkları broşürün arka kapağına şu başlıkla hazırlamışlar. “Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından” Yani resmi ilan gibi bir ifade… İtfaiye Daire Başkanlığı, özel şirketin broşüründen bize seslenme ihtiyacı duymuş.
Benim naçizane düşüncem para işinin girdiği bu işlerde resmi kurumların adları ve unvanları bu şekilde kullanılmamalıdır. Çünkü, işi yaptıran özel bir şirkete iş yaptırdığını büyük ölçüde öğrenemiyor. Zannediyor ki tepesine çökenler özel firmanın adamları değil de belediyenin elemanlarıdır.
Bacacıların fiyatlarını eğer onların iddia ettiği gibi encümen belirliyorsa yüzde 20’lik zammı neye göre verdiklerinin de bir izahı olmalıdır.
Ha sektör yaşasın diyorsanız, adamlar üç beş kuruş kazansın diyorsanız, gözleri gönülleri açılsın diyorsanız o başka. Ama bu ülkenin başbakanı enflasyonu birkaç puan indirmek için yırtınırken birileri birilerine yüzde 20 bahşederse bunun hesabını da verirler elbette.
(Her seferinde Allah’a havale ediyorum Allah’tan korkmuyorlar, o kesin, şimdi artık Başbakan’a doğrudan yazacağım bu işgüzarları, bakalım ne olacak?)

Yorumlar