KAYSERİ’DE NERELERİ GEZMELİ? /S.Burhanettin AKBAŞ

Yaz mevsimi geldi diyeceğim ama yaz yağmurlarına pek benzemeyen, belki küresel ısınmanın etkisiyle bahar tadında bir yaz yaşıyoruz. Ailecek şöyle hafta sonlarını değerlendirecek mekanlar arıyor olabilirsiniz. Piknikçilerin yerleri belli… Onlar gezmekten çok hemen bir yerlerde mangal kurmak, güveç yapmak gibi yemek ağırlıklı planlar yapıyorlar. Onlar için küçük bir yeşil alan bile yeterli… Yeter ki biraz söğüt gölgesi olsun, belki bir su başı olursa daha da iyi olur diyeceklerdir.

Ben asıl gezme tutkunlarını arıyorum. Maceracılar… yeni yerler görmek isteyen, hatta yürüyüşten, tırmanıştan çekinmeyen doğa tutkunlarına, tarihe ve tarihsel coğrafyaya ilgi duyan insanlara seslenmek istiyorum.


Mesela Yamula Barajı ve çevresini gerçekten gezebildiniz mi? Barajın çok farklı istikametlerden farklı görüntüler sergilediğini biliyor musunuz?

Yaşar Karayel Viyadüğünü aşıp Felahiye, Özvatan hattına inerseniz, ileride bakir bir alan olan Kermelik Vadisi ile karşılaşırsınız. Kızılırmak’ı Kermelik’te yakından görürsünüz. Aynı şekilde Kocasinan ilçesine bağlı Amarat Kasabasında ya da kasabanın karşısındaki Silahtar Köyünde Kızılırmak’ı izlemek bir keyiftir. Tabii ki şimdi o derin vadileri dolduran Yamula Barajını izlemenin keyfini sürebilirsiniz.

Kayseri’de baraj göletleri bu yıl iyi su aldı. Yeşilhisar’da Kovalı Barajı, Develi’de Ağçaşar Barajı ve Pınarbaşı’da Bahçelik Barajı görülmesi gereken yerler arasındadır.

Kapuzbaşı Şelalesini görmeyenlere Kapuzbaşı gezisini öneririm. Kayseri’de yaşayıp da hâlâ Kapuzbaşı bölgesini görmeyenler olduğunu duyuyorum, şaşırıyorum. Kayseri’de yaşayıp da daha Erciyes’e çıkmayanlar olduğuna nasıl şaşıyorsam buna aynı şekilde hayıflanıyorum. Erciyes, şurdan şura… Sürekli Develi minibüslerinin çalıştığı bir güzergah… 15 dakikada Erciyes’e çıkarsınız. Kapuzbaşı da öyle… Yol şartları artık eskisi gibi değil. Çoğu insan özel araçları ile Kapuzbaşı’na geliyor. Eğer bir grup oluşturmuş iseniz, artık okullar tatil olduğuna göre servis araçlarını kiralayıp Kapuzbaşı yollarına düşebilirsiniz.

Kapuzbaşı’na sabah erken gitmeniz tavsiye olunur. Eğer piknik vari bir şey düşünmüyorsanız, orada ala balık yemenizi tavsiye ederim. Ya da kuzu şişi de öneririm. Lakin şişe suyu yerine oranın gerçek sularından içmeniz lazımdır. Çünkü, midenizde hazma yardımcı olan müthiş sular akıyor yörede. Böyle büyük ve şifalı sudan içmek yerine şişe sularına kendisinizi mahkum ederseniz yazık olur.

Alabalık konusuna kısaca değineyim. Kayseri’de Yahyalı Kapuzbaşı Şelaleleri dışında Bünyan’da ve Pınarbaşı’da çok güzel alabalık yapıyorlar. Çok taze ve çok leziz oluyor. Eğer yolu biraz daha uzatayım diyorsanız, Sarız Kıskaçlı’da anam babam usulü pirzola kebap sizi bekliyor.

Develi’ye doğru uzanacak olursak, Erciyes’i aşıp Develi’de cıvıklı yemeden olmaz. Cıvıklının ekmeği kesinlikle dokunmuyor. Pimpirik hanımlar bile rahatlıkla yiyebilirler. Cıvıklının yanına hazır ayranı tercih etmeyin, onların gerçek yoğurttan yaptıkları ayranları var, onlardan için bence.

Yeşilhisar’da Soğanlı köyü ve vadisini gezebilir, hatta oradan Ürgüp’e ve Kapadokya’ya uzanabilirsiniz. Yok eğer Yeşilhisar bölgesinde kalacak olursanız, Erdemli Vadisini ve Keşlik Köyünü gezin. Doğanlı yer altı şehrine uğramanızı tavsiye etmem. Çünkü, ışıklandırma ve havalandırma problemi ile karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca bölgeyi gömü avcılarından dolayı çok güvenli bulmadığımı açıkça ifade ediyorum.

Kapuzbaşı Şelalelerinin ilerisinde aslında çok büyük ve bakir bir alan olarak Aladağlar Milli Parkı var. Tam bir yürüyüş alanı… Bölgeyi bilen birilerini yanınıza almanızı ve gezi öncesi mutlaka yetkililere planınız hakkında bilgi vermenizi tavsiye ederim. Benim buradaki bir yürüyüş esnasında dizimde şişme oldu, yürüyemez oldum. Allah’tan bizi takip eden bir arazi aracına binerek parkuru onunla tamamladım. Bu bölge bütün sıkıntılara değecek güzellikte…. O yüzden gerekli güvenlik tedbirleri alınırsa ve ilgili yerler bilgilendirilerek bir gezi yapılırsa problemsiz bir gezi yapabilirsiniz.

Ben daha küçük çaplı bir gezi yapayım ama yeni alanları da keşfedeyim diyorsanız. Mesela, Talas’ın köylerine bir gezi yapabilirsiniz. Yamaçlı ve Kepez bölgesinde enteresan güzellikler ve ilginç Erciyes manzaraları sizi bekliyor.

Tarihsel coğrafyaya doğru da bir gezi yapabilirsiniz. Mesela İncesu’da tarihi Merzifonlu Karamustafa Paşa Kervansarayı, Bünyan’daki Sultanhanı ve Karatay Kervansarayı mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Lakin, bu tarihi yapıların kapısına gelip içeriye girememek riski de olduğunu unutmayın. Çünkü, restorasyonu yapılan bu yapılardan bazılarının kapılarına kilit vuruldu ve o günden bu güne hala açılmadı. Mesela Bünyan Sultanhanı’na gidenlerin çoğu kervansarayı sadece dışarıdan görmek zorunda kaldılar. Eskiden orada bir bekçi olurdu. Şimdi bekçi de olmadığı için kervansarayın içini görmek mümkün olmuyor. Bünyan, Karatay Kervansarayında ise restorasyon işlemi devam ediyordu.

Eğer Bünyan Sultanhanı tarafına gidiyorsanız, gezi programınıza Tuz Gölü’nü de alabilirsiniz. Tuz Gölü’ne Palas kasabasından ulaşabileceğiniz gibi, gölün karşı kıyısında Ömer Hacılı köyü var. Oradan hem gölü hem de Erciyes’i izleyebilirsiniz.

Yola devam edelim derseniz, aynı güzergahta bulunan Akkışla kasabasına varmadan Alevkışla köyü yakınlarındaki Sarıoğlan Barajını görmenizi tavsiye ederim. Sarıoğlan hattına giriyorsanız, Karaözü Kasabası yakınlarındaki Şahruh Köprüsünü görmelisiniz. Kızılırmak üzerinde nefis bir vadi var ve Şahruh Köprüsü buraya kurulmuş. Karaözü’nde Kale denilen yere çıkarsanız, buradan vadiyi kuşbakışı izleyebilirsiniz.

Tomarza istikametinde ise biraz uzak demezseniz Berçin Yaylası, Güzelce Yaylası görülmeye değer yerler. Lakin, bu tür açık arazi gezilerinde gideceğiniz yeri mutlaka jandarmaya bildiriniz. Hatta önce jandarmadan yol ve güvenlik durumu hakkında bilgi alınız.

Doğayla kucak kucağa geldiğinizde doğaya karşı özenli davranacağınızı tahmin ediyorum. Ormanlık bölgede ateşe dikkat etmelisiniz. Sigara izmaritleri ve cam kırıklarının ne büyük tehlike meydana getirdiğini, söndürülmeyen ateşlerin ne tür felaketleri hazırladığını hepimiz biliyoruz.

Yorumlar