“ŞEHİTLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ” SLOGANI

Sloganlar, bir nevi özlü sözlerdir. Meramı anlatmanın en kestirme yoludur. Reklamcılık sektörünün vazgeçilmezi olduğu gibi, siyasetçilerin ve basının da en önemli argümanlarını oluşturur. Sloganlar, hatırda  uzun süre kaldıkları için toplum üzerinde etkilidirler. Sayfalarca anlatacağınız bir konuyu birkaç cümleye sığdırmak da öyle kolay bir iş değildir. Başlı başına bir maharet ister.
Son günlerde şehitlerimizin aziz naaşları kaldırılırken söylenen “şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganı ise içinde bulunduğumuz ruh halinin bir özetidir. Sloganı Türk Milleti bulmuştur, herhangi bir siyasi tarafı yoktur ve reklama dönük değildir. Bu slogan, aynı zamanda İslami bir ritüeldir. Çünkü, “şehitler ölmez” ifadesi, doğrudan doğruya  Al-i İmran Suresi'nin 169. ve 170. ayetlerindeki: 
"Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü zannetme! Bilakis onlar hayatta olup, Rablerinin katında yaşarlar, rızıklanırlar. Allah'ın lutf-u kereminden ihsan ettiği nimetlere kavuşmaktan dolayı sevinç içindedirler. Arkalarından henüz kendilerine katılmayan müstakbel şehit dindaşlarına da kendilerine hiçbir korku olmayacağına ve üzüntü hissetmeyeceklerine dairde müjde vermek isterler." İfadeden kaynağını alır. Hatta Sevgili Peygamberimiz de şehitlik mertebesinin yüceliğine işaret eden bir Hadis-i Şeriflerinde:
 

"Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp öldürülmeyi, sonra diriltilip yine öldürülmeyi, sonra diriltilip yine öldürülmeyi ne kadar çok isterdim." 

"Cennete giren hiçbir kimse, yeryüzündeki bütün şeyler kendisinin olsa bile dünyaya geri dönmek istemez. Sadece şehit, gördüğü itibar ve ikrâm sebebiyle tekrar dünyaya dönmeyi ve defalarca şehit olmayı ister." Buyuruyorlar ki “Şehitler ölmez” ifadesinin ne doğru bir tespit olduğunu ortaya koymaktadır.
“Vatan bölünmez” sözü hem dini, hem de milli bir kavramdır. ”Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır“ veciz sözüyle, anlatılmak istenen budur. Korunması, Hadisi Şerifle teşvik edilmiştir. “Bir kimse kendini, dinini, namusunu ve malını korurken öldürülürse şehittir”( Tirmizi, Diyat / 22) Bu sebepledir ki “vatan sevgisi imandandır” peygamber buyruğunda vatan sevgisiyle iman, birlikte zikredilmiştir.
‘’Erzurum’da şiddetli kış hüküm sürmektedir. Valilik yoksullara yardım dağıtacağını söyleyince kimsesiz bir nine müracaat eder. Günlerce bekler yardım gelmez. Bir akşam doğruca valinin evine gelir. Vali kapıda yaşlı nineyi görünce ‘’Hayrola nine, der’’ 

Nine: ‘’Bahsedilen yardımı bekliyoruz oğul’’ deyince Vali: ‘’Nine kış öyle şiddetini artırdı ki. Arabalar yolda kaldı’’ deyince Nine şu asaletli cevabı verir:
‘’VATAN SAĞ OLSUN
Bunların hepsi bizim dünya görüşümüzle, hayatı algılayışımızla ilgilidir. Biz Mehmet’ler ölürüz, ama vatan sağ olur. Erzurumlu nineye yardım ulaşmaz, vatan yine sağ olur. Bu sözlerden alınmak, yerinmek gerekmez. Bizzat milletimizin milli bir hasleti olduğu için övünülecek değerlerdir.
Önce vatan millet
Sonra ana ve yar
Bu yolda savrulan
Birileri var, birileri var!

Ezan dinmez diyen
Bayrak inmez diyen
Şehitler ölmez diyen
Birileri var, birileri var!

Şehitler ölmez!
Şehitler ölmez!
Şehitler ölmez!

Bayrakla dertleşen
Toprakla birleşen
Can verip devleşen
Birileri var, birileri var!

Ezan dinmez diyen
Bayrak inmez diyen
Şehitler ölmez diyen
Birileri var, birileri var! 

Yorumlar