Kayseri’den Abdülkadir Budak geldi geçti

Kayseri’de hem dostları ziyaret hem de bir kısım kültürel etkinliklere katılmak üzere Cumhuriyet döneminin yaşayan en ünlü şairlerinden biri Abdülkadir Budak geldi geçti. 17 Nisan Cumartesi günü Erciyes TV’de Kitabistan programına konuk olarak katılan Budak, programa yakın dostu Ayhan Gülsoy’la birlikte geldi. “Kayseri Kayseri” şiirinde:


Adımı şaire çıkaran bir Kayseri bulun bana

Şiir yazmayı bırakmış dostlar da olsun içinde

Diyor ya Budak, işte “şiir yazmayı bırakmış dostlar derken bunlardan biri de Ayhan Gülsoy olsa gerek… Gerçi Gülsoy’un şiiri bırakmadığını Varlık dergisinde yayınlanan şiirlerinden biliyoruz ama Abdülkadir Budak gibi şiire ömrünü adamış bir şairin böyle demesi de gayet normal bence.

Abdülkadir Budak ve Behçet Necatigil, birlikte incelenmesi gereken bir ikili… Aslında Budak’ın başlı başına Yeni Türk Edebiyatı araştırmacıları tarafından incelenmesi, şiirininin sanatının araştırılıp yazıya dönüştürülmesi şart… Bir başka görev de Ayhan Gülsoy’a düşüyor. Özellikle bizi Ozanca ve Hakimiyet Sanat’ın yayınlandığı 1970’li yıllara götürmesi gereken odur. Kayseri’nin kültür ve sanatında 1970’leri, 1980’leri kitaplaştıracak önemli bir isim bence Ayhan Gülsoy’dur. Belki bu sayede Kayseri’de kültür ve sanat daha büyük bir ivme kazanır diye ummaktayım.

Abdülkadir Budak hem “hoş geldin hem de güle güle” derken Kayseri’den rüzgar gibi geçen ama “kırık dalları”nı bize bırakan Budak’ın bizleri unutmamasını dileyelim. Hatta bir ayağının Kayseri’de olmasını umalım. Çünkü, gerçekten ondan öğrenecek çok şey var.

Ben www.sincanistasyonu.com sitesini ziyaret etmenizi ve Budak’ın çıkardığı bu güzel derginin internet sayfasına merhaba demenizi bekliyorum.



ABDÜLKADİR BUDAK'IN YAŞAMI

23 Nisan 1952'de Sivas'ın Hafik ilçesinde doğdu. 1959'da babasının sağlık durumu bozulunca Ankara'ya yerleştiler. İlk ve Ortaokulu burada okudu. Sincan Lisesi mezunu. Maddi olanaksızlar yüzünden yüksek öğrenimini yapamadan yaşama atılmak durumunda kaldı, devlet memuru oldu. Kayseri ve Malatya'da uzun yıllar görev yaptıktan sonra 1994 yılında emekli olup Ankara'ya yerleşti. Görevi gereği Kayseri'de bulunduğu

sıralarda şair arkadaşlarıyla birlikte Ozanca ve Hakimiyet Sanat dergilerini çıkardı. Dergicilik serüvenine uzunca bir aradan sonra 12 sayı çıkan Şiir Odası (2000) ve Sincan İstasyonu adlı edebiyat dergileri de eklendi (2007). "Kırık Dallar" adlı ilk şiiri Mayıs 1970 tarihli Defne dergisinde çıkan şair, baştan beri "suyu bulandırırsan derin sanılır" anlayışından (tuzağından) uzak duran, yalın bir söyleyişe sahip çıktı. "Gül" ve "Leylâ" ağırlıklı olmak üzere, geleneksel halk hikâyelerini yeni bir bakışla yorumlama, kültürün ihmal edilen bu yanını modern şiirin olanaklarıyla buluşturma çabasına girişen Abdülkadir Budak, giderek, bireyin aile-ev-sokak arasında sıkışmış ruh halini yansıtan bir şiire, "derinleşme çabasını gösterdiği bir çizgi çekmeye" yöneldi. Ötekine bakar gibi "kendine bakmanın şiiri"ni yazdığı ileri sürülen Budak için "şaşırtıcı buluşları, dengeli ironisi ve humoruyla yeni kuşak içinde özgün bir yeri olan bir şair" denildi (Ataol Behramoğlu).Şiirlerini, şiire ilişkin yazılarını Varlık, Yazko Edebiyat, Türk Dili, Yusufçuk, Adam Sanat, Yeni Biçem, Defter, Yasak meyve başta olmak üzere çeşitli dergilerde yayımladı. Son olarak, Mesafe adlı dosyasıyla 2008 Yunus Nadi Şiir Ödülü'ne değer görülen Abdülkadir Budak Ankara'da yaşıyor ve Sincan İstasyonu adlı aylık edebiyat dergisini çıkarıyor.

YAPITLARI



ŞİİR

Geçti İlkyaz Denemesi (1978),

Şimdi Yaz (1980),

Gömleğim Leylâ Desenli (1981),

Sevdanın Son Kerem'i (1985),

İmzası Gül (1993; 1994 Ceyhun Atuf Kansu ve Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülleri),

Yanlış Anka Destanı (1994),

Aşk Beni Geçer (1997; 1998 Halil Kocagöz Şiir Ödülü),

Endişeli Fesleğen (1999),

Ahşap Anahtar (2000),

Ev Zamanı (2002),

Sana Bakmak (2004),

İşaretler (Seçmeler, 2006),

Dalgın Rüzgâr (Toplu Şiirler, 2007),

Ya Şiir Olmasaydı (Kişisel Şiir Tarihi 1970 - 2008)

Aşk ve Ülke (2010)



ÇOCUK EDEBİYATI

Bir Gül Çocuk (1981; 1982 Türk Dil Kurumu Çocuk Yazını Ödülü),

Kuşların Alfabesi (1997; 1988 Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı Ödülü -dosya ile).



DÜZYAZI

Ayna Sandım Şiiri (1998)



ÖDÜLLERİ



1982 Türk Dil Kurumu Çocuk Yazını Ödülü - Bir Gül Çocuk (1981)

1988 Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı Ödülü - Kuşların Alfabesi (1997)

1994 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü - İmzası Gül (1993)

1994 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü - İmzası Gül (1993)

1998 Halil Kocagöz Şiir Ödülü - Aşk Beni Geçer (1997)

2008, Yunus Nadi Şiir Ödülü - Mesafe adlı dosyasıyla


KAYSERİ KAYSERİ

Bana bir Kayseri bulun, kırık dalın ucundan
Yere düşüp ezilmiş bir çiçeğe benzesin
Su içen ata benzesin, kanat tazeleyen kuşa
Ayna olup göstersin en yaralı dönemimi
Zaten kan kaybetmeye alışkın bir adamım
Bana bir Kayseri bulun, o yitik hançerimi



Bir dergiden söz açın, kitap çıkarmalardan
Yarışır gibi şiirler yazdığımız günlerden
O şehir o yanda kaldı burada bırakıp beni
Çivisini arıyor, yüreğime asılacak
Erciyes'in önünde çekilen hatıra resmi



Bana bir Kayseri bulun, akşam üstü çay içerken
Elimden düşürdüğüm bir bardağa benzesin

Yıkanmış ütülenmiş masa örtülerine
Bana bir Kayseri bulun, burada çok üşüyorum
Yorgan niyetine atıverin üstüme



Adımı şaire çıkaran bir Kayseri bulun bana
Şiir yazmayı bırakmış dostlar da olsun içinde

Bana bir Kayseri bulun, gecikmeniz halinde...

Burhanettin AKBAŞ / Kayseri Akın Günlük Gazetesi

Yorumlar