ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KAYSERİ HAFIZA MERKEZİ (KAYHAM)




Erciyes TV’de yayınlanan “Ah O Eski Günler” programında arkadaşım Mehmet Conağası ile birlikte Kayseri Hafıza Merkezi’nin (Kayham) müdürü Prof.Dr.Rıfat Yıldız’ı misafir ettik. Amacımız “Ah Eski Günler” adıyla yaptığımız TV programının hedeflediği şeyleri bilimsel bir temele oturtmuş bir kurum olarak Kayseri Hafıza Merkezi’ni tanıtmaktı.

Prof.Dr.Rıfat Yıldız, son derece donanımlı bir bilim adamı… Sohbet esnasında kendini aşmış her insanda olduğu gibi kıymetli hocamızın olgunluğuna ve hoşsohbet tavrına şahit olduk. Bundan da büyük memnuniyet duyduk.
Rıfat Bey, Kayseri’yi tanımlarken “Kayseri’de dostluk çok zor kurulur; ancak zor kurulan bu dostluklar ise kuvvetlidir, sağlamdır.” dedi. Buradan da kıymetli hocamızın Kayseri’de sağlam dostlarının bulunduğunu anladık. Yine şehrimiz hakkındaki sözleri ile Kayseri’yi seven, yürekli bir insanla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyordu.
KAYHAM’ın kuruluşunda Rıfat Yıldız Hocanın çok büyük katkıları var. Türkiye’ye örnek olacak bir proje geliştirmişler ve hem üniversitenin, hem şehrin hem de Avrupa Birliğinin imkanlarını kullanarak bu örnek projeye imza atmışlar. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin zemin katında 400 m2 bir alan üzerinde faaliyet gösteren KAYHAM, teknolojik olarak donanımlı bir yer… İsteyenler http://kayham.erciyes.edu.tr adresine girsinler ve fazla söze gerek kalmadan ne anlatmak istediğimi kendi gözleriyle görsünler.
Burada KAYHAM’ın kuruluş amacı şöyle anlatılıyor: “KAYHAM, araştırmacılara Kayseri konusunda dokümantasyon, kütüphanecilik ve istatistiki veri tabanı hizmetleri sunan bir bilgi merkezidir.
Bu amaçla; bilgi bankası ve kütüphanecilik faaliyetleri kapsamında Kayseri hakkında bugüne kadar yazılmış eserler KAYHAM da toplanarak bir Kayseri İhtisas Kütüphanesi oluşturulmuştur. Öte yandan Kayseri İstatistiki Veri Tabanı ile de endüstride ve üniversitede Kayseri konulu araştırma yapacaklara istatistiki veri tabanı hizmeti sunulmaktadır.”
Prof.Dr.Rıfat Yıldız, istatistiklerin bir şehrin tanıtımındaki önemine değiniyor ki gerçekten çok değerli bilgiler… Bu şehre yatırım yatmak isteyenler, bu şehri tanımak isteyenler, tanıtmak isteyenler KAYHAM’ın verilerinden mutlaka yararlanmak durumundadırlar.
Ve KAYHAM, bu ayın sonunda önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. 26-27 Mart 2010 tarihleri arasında “Kent Hafıza Merkezleri, Kent İhtisas Kütüphaneleri, Kent Arşivleri ve Kent Müzeleri” konulu sempozyum Erciyes Üniversitesinde yapılacak. Sempozyuma Çekül Vakfı, Akdeniz Kent Araştırma Merkezi,Vehbi Koç Vakfı Vehbi Koç ve Ankara Araştırma Merkezi (VEKAM) gibi birçok kurumdan ve üniversiteden katılım olacak. Birçok araştırmacı ve bilim adamı bildiri sunacaklar.
Diliyoruz ki şehirler hafızasını kaybetmesin, milletler hafızasını kaybetmesin. Bilgi en büyük güçtür. Kim ki bilgiyi paylaşır ve insanlara yayarsa, kim ki bilimi hakkıyla yerine getirirse ve ülkesini yüceltir ve yükseltirse o kişi baş tacı edilir.
KAYHAM’ı, Erciyes Üniversitesini ve Prof.Dr.Rıfat Yıldız’ı bu gayretlerinden doları kutluyorum.
Kıymetli Hocama bir mesajım olacak. Dostluğumuz geç başladıysa da sağlam olacağı kesindir. Her türlü çabanızın yanında olacağımızdan emin olabilirsiniz.

Yorumlar