Aras'ın Çocukları


ARAS’IN ÇOCUKLARI
Aras Nehri, Türkiye’den doğup Azerbaycan’da Kura Nehrine dökülür. Bu yolculuğu esnasında Türkiye – Azerbaycan, Türkiye – Ermenistan ve Azerbaycan – İran sınırlarını oluşturur. Aras, bölgede insanları, halkları birbirine bağlayan bir köprü görevi görür.
Mehmet Doğar, “Aras’ın Çocukları” romanında yıllarca iç içe ve sorunsuz yaşamış halkların nasıl birbirine düşman edildiği gerçeğini ortaya koyarken iki farklı dine mensup insanın nefis bir aşk hikayesi ile sürükleyiciliği sağlamış.

Bir Türk genci ile bir Ermeni kızı arasında geçen bu büyük aşk, aşkın kural tanımazlığı gerçeğini bir kez daha ortaya koyarken insanların bu aşka karşı tutumları da bir ibret vesikası olarak karşımızda durur.
Mehmet Doğar, Türk Halk Edebiyatındaki Kerem ile Aslı hikayesi gibi Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Şahnalar adlı köyünde geçen “Hurşit ile Aslı”nın hikayesini roman diliyle bizlere sunmaktadır. Bu haliyle, Kerem ile Aslı hikayesi gibi Türk Halkının unutulmazları arasına girmeye aday bir eserdir.
Diğer tarafta Türk – Ermeni meselesini gündeme sürekli taşıyanlara da önemli bir mesaj verir. 1887 yılında yaşanmış bu aşk hikayesi bu bölgedeki iki kadim milletin, Türklerin ve Ermenilerin birilerinin maşası olmayı bırakmaları gerektiği ve dostluklarını perçinleştirip ebedi kılmaları vaktinin gelip de geçmekte olduğu gerçeğidir.
Bu güzel aşk hikayesini tarihin tozlu sayfalarından çıkaran ve günümüz edebiyatına kazandıran Mehmet Doğar’ı tebrik ediyorum. Sinemacılarımıza ve televizyon yapımcılarına ise yeni bir “Sarı Gelin” hikayesi bulduklarının müjdesini buradan açıkça veriyorum.
BABACIĞIM BENİMLE KİTAP OKUR MUSUN?
Kıymetli öğretmen yazarlarımızdan Mustafa Özarslan’ın çocuklarımız için hazırladığı şirin mi şirin hikaye kitabının adı budur. Yani anne ve babaların çocukları ile birlikte kitap okumaları gerçeğini Özarslan, kitabın kapağına taşımış. Bu kitap, Özarslan’ın ilk göz ağrısı… İnşallah devamı da gelecek, gelmelidir. Çünkü, eğitimcilerimizin kitap yazmalarını, hele hele ilk öğretimdeki öğretmenlerimizin çocuklarımız için hikaye kitabı yazmalarını çok önemli görüyorum ve Mustafa Özarslan’ı tebrik ediyorum. (Yıldızlar yayıncılık, Ankara, 2010)
YÜKSEL KALKAN’DAN İKİ KİTAP…
2009 yılını çok verimli geçiren yazarlarımızdan biri de Yüksel Kalkan oldu. 2009 yılında Erkiletli İlyas Oğullarından Murtaza Hoca Efendi ve Kayseri’de Gecekondu isimli iki kitaba imza atan Yüksel Kalkan, Kayseri’de festivallerin gazetecisi olarak tanınıyor. Onun Kayseri’de Festivaller konulu kitabının da hazır halde olduğunu öğrendik. Kendisini tebrik ederim. Böyle bir eseri de ancak Yüksel Kalkan yazabilirdi. Emeğini esirgemeyen arkadaşım, bir gazetecinin yapacağı en doğru işe soyundu ve yaptığı çalışmaları kitaplaştırıyor. Bundan büyük başarı olur mu?
Her iki kitap da Laçin Yayınlarından çıkmış. Mehmet Çelebi dostumu da bu gayretli çalışmalardan dolayı kutlarım. Allah emeklerini zayi etmesin. Kayseri’de yazarlara en büyük destek ondan geliyor.
MİLLİ MÜCADELEDE KAYSERİ BASINI
Kayseri Enstitüsü Derneği Yayınları Kayseri’de güzel işler yapmaya devam ediyor. Vehbi Ecer Hoca’nın “Milli Mücadelede Kayseri Basını” isimli eserini de 2009 yılında yayınlayarak bu eserle 14. Yayına ulaşmışlar. Hacmi küçük ama değeri büyük bir eser olmuş. Eseri hazırlayan Vehbi Ecer Hocamızı, yayınlayan Kayseri Enstitüsünü ve Laçin Yayınlarını ayrı ayrı kutluyorum.
SARE İLİK’TEN ÇOCUKLAR İÇİN İKİ MASAL KİTABI
Laçin Yayınlarından Sare İlik Hanımın hazırladığı iki masal kitabının çıkmış olmasının mutluluğunu yaşadık. Bir ev hanımı olan yazarımızın 30 civarından masalının da yayınlanmayı beklediğini öğrenince daha da mutlu olduk. Kayseri’de masal çağı çocukları için masal yazan çok az kişi vardı. Sare Hanımın bu konuda cesaret bulup bu alana girmesi gerçekten sevindirici bir hadisedir. Kendisine destek olmak lazımdır. Aslında bütün yazarlarımıza destek olunmasını rica ediyorum. Kayseri’de yaşıyor olmak yazarlarımız için bir bahtsızlık olmamalıdır.

Yorumlar