BU DA ERMENİ AÇILIMI: “Karabağ’dan Asla Çekilmeyeceğiz”

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sej Sarkisyan, "Biz uzlaşı için üç şart ortaya koyuyoruz. Öncelikle, Yukarı Karabağ hiçbir zaman Azerbaycan'a verilmeyecek. İkincisi, Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığı siyasi düzeyde tanınacak. Üçüncü olarak da Bağımsız Yukarı Karabağ'ın Ermenistan'la güvenli bir karayolu bağlantısı olması lazım." Rusya'da yayınlanan Moskovski Komsomolets gazetesine daha birçok şey söylemiş ama sanırım bize lazım olan bölüm burasıydı.


Adamların bulduğu siyasi çözüme bakın. Burunlarının dibinde uydu bir Karabağ Devleti kuracaklarmış ve bu devletin de Ermenistan’la güvenli bir karayolu bağlantısı olacakmış. Ayrıca gazete haberinin devamında Sarkisyan şöyle sözler de söylemiş: “Eğer Azerbaycan'ın güç kullanarak bu toprakları alma imkanı olsa idi, inanın bunu yapardı”

Ne kadar sade, ne kadar basit açıklama ama gerçeğin ta kendisi… Türkiye kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan ve Ermenistan’a karşı duyduğumuz hisleri yumuşatmaya çalışanların bu sözlerden alacağı herhangi bir şey yok. Onlar zaten gerçeği bu kadar açık ifade etmiyorlar ya da edemiyorlar.

Türkiye ile Ermenistan sınır kapısının açılışının bir şarta bağlı olduğunu ve onun da Karabağ sorununun çözümüne bağlı olduğunu sanıyorduk ama değilmiş.

Anladığım kadarıyla Türkiye, Suriye ile vizesiz geçişi başlattığı gibi İran’la, Ermenistan’la, Kuzey Irak’la da vizesiz geçişi başlatacakmış. Tabii ki bütün bunların arkasındaki imaj şudur. Biz tarihsel coğrafyamızda dirayetli bir ülkeyiz. Bu coğrafyanın bir zamanlar hakimi bizdik. Bizim yersiz korkular üretmemize gerek yok. Biz kendimize güveniyoruz ve bölgemizde ticari bir potansiyel yaratacağız ve bölgenin en güçlü ülkelerinden biri olacağız. Alternatif pazarlarla yolumuza devam ediyoruz. Elbette ticaret önemli, para önemli… Türkiye kazansın kazanmasına ama… burada insanların kafasında netleşmeyen konu şudur:

Mesela, Kuzey Irak’la vizeleri kaldıracak olanlar, muhatap olarak Irak Devletini mi, yoksa Kuzey Irak Yönetimini mi alacaklar? Sanırım muhatap Kuzey Irak Yönetimi olacak. Ermenistan ile de sınırın açılması için herhangi bir şartımızın olmadığı da anlaşıldığına göre… Sadece ortada duran problem, bunu vatandaşa açıklamakta kalıyor ama şu ana kadar bu iş doğru dürüst yapılmış değil.

Tekrar Serkisyan’a dönecek olursak Bağımsız Karabağ ile aralarında güvenli yolların açılması gerektiğini söylüyor. Halbuki hatırlarım, bir zamanlar biz de Karabağ’ın işgalinden sonra şöyle deniyordu. Ermeniler Karabağ’dan derhal çıkartılacak, Türkiye ile Azerbaycan arasında güvenli bir karayolu ve demiryolu bağlantısı kurulacak… Ne Ermeniler Karabağ’dan çekildi ne de yollar açıldı. Nahçivan ile Azerbaycan’ın dahi bağlantısı yoktur. Azerbaycan ikiye bölünmüştür.

Bölgenin tek hakimi olan Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan ile dengeli oyununu sürdürüyor.

Bölgede herkesin ne yaptığını aşağı yukarı anlıyorum. Özetleyeyim:

Ermenistan diyor ki: Azerbaycan’ın arkasındaki ülke Türkiye, koşulsuz geri çekiliyor ve sınırlarını açıyor. Azerbaycan, yalnızlığa itilince Karabağ sorunu elbette bizim lehimize işleyecek. Zaten bir süre sonra, Karabağ’ın işlerine biz karışmayız, bağımsız bir devlet var karşınızda diyeceğiz.

Rusya diyor ki: Ben bölgede denge unsuruyum. Hepsi de bana muhtaç… Ben sorunların çözümü için uğraşmam. Aralarında daha çok sorun olsun ki, bana duyulan ihtiyaç artsın.

Kuzey Irak diyor ki: Zaten Türkiye gayri resmi olarak beni tanıyor. Sadece iç politikada halktan çekindikleri için bu örtülü tanımanın adını koymadılar. Biz Güney Kürdistan diyoruz, adamlar bunun kuzeyi nerede diye sormuyorlar bile… Belki ilerde Akdeniz’e açılacağımız bir kapı bile talep edebiliriz.

Suriye diyor ki:

Vizesiz geçişler Türklere mi yarar, Suriyelilere mi? Elbette Suriye’ye yarar. Başta akaryakıt olmak üzere, bölge halkının parası bize doğru akacak.

İran diyor ki:

Bunların dedeleri Yavuz Sultan Selim, bizdeki gücü görüp üzerimize saldırmıştı. O günlerin üzerinden çok zaman geçti. Artık mollaların yeri Türkiye topraklarıdır. En azından doğu vilayetleri ile Türkiye’nin altını oyma politikasına devam edebiliriz. Çünkü, Türkiye’deki insanlar bizim neler yapabileceklerimiz hakkında zerre kadar endişe duymuyorlar.

Azerbaycan diyor ki:

Türkiye’den bir şey olmayacağı çok açık… Çünkü, siyasetlerinde bir kararlılık yok. Amerika, ne derse Türkiye’de o oluyor. Biz, burada ancak Rusya’ya yakınlaşarak, Rus – Ermeni işbirliğinin karşısında ayakta durabiliriz. Bizim Karabağ sorunumuz Türkiye yüzünden gümbürtüye gitti.

Türkiye de diyor ki:

Türkiye’nin ne dediğini kimse anlamıyor ama ben anladığım kadarını söyleyeyim. Daha çok ticaret, daha çok kazanç… Ben Midyat’a pirince gidiyorum, bizim millet pirinç sıkıntısı çekmesin, bol bol pilav yapsın, yesin. Evdeki bulgur giderse gitsin, zaten milletin bulgur pilavı yediği mi var?

Yorumlar