ERGENEKON ve GÖKTÜRKLER

ERGENEKON ve GÖKTÜRKLER

Gülsev Eyüboğlu
02 Temmuz 2008

Göktürk ler, TÜRK adını Devlet siyasetinde kullanan ilk Türk Devletidir. Bu yazıt bugün Kızan kentindedir. Göktürk Devletinin Başkenti Ötüken dir.

Ötüken;(kelime anlamı Toprak Ana)Orhun ırmağı ve Selenge ırmaklarının arasında Ormanlar,bitki örtüsü ve suları bol bir Kent tir.Diğer Göktürk Kentleri; Parshan, Çargelen-Çamgal, Çaldıvar, Atbaş, Şirdakbeg, Nanageldi, Fergana, Yassıkugart ve Çigircik.

Göktürk Ordusunun temel ögesi daima hareketliliktir.Ordunun 3/2 si atlı süvarilerdir.Gece, gündüz devamlı yürüyen ve bu hareketlilikte ise uyku düzeni nöbetleşe atlara binerek uyum aktır. Yani askerler hareket halinde at üstünde uyuyarak uyku ihtiyacını ve beslenmelerini yaparlar.

Atlarına nöbetleşe binen Göktürk Orduları düşman ordularına aniden ve hiç beklenmedik anda saldırır. Ancak eğer düşman ordusu,kendi ordularından çok kalabalıksa,Göktürk Hakan ve Komutanları kesinlikle Ordularını kırdırmazlar.Düzenli Ordularını aniden Bozkurt taktiğiyle geri çekerler. Sonra merkez üssünden yayılarak dağılan düşman ordularını;küçük ancak çok vahşi savaşçılar olan Alp Timleriyle aniden vur kaç taktikleriyle yok ederler.Böylece savaşlardan çok az kayıp yada hiç kayıp vermeden zaferle çıkarlar.

Göktürklerin Bayraklarının ve Sancaklarının tepelerinde Kurt başlı tuğ vardır.

Ergenekon Destanı; Göktürklerin yeniden var oluş destanıdır.Göktürkler;atalarının düşmanlarca hile ile yenilgiye uğratılarak Türklere yapılan soykırımı ve yeniden Ergenekon İlinde çoğalmalarını anlatır.

ERGENEKON DESTANI
Türk İlinde Türk Oku ötmeyen,Türk Kolu yetmeyen bir yer yok idi.Düşmanları kıskandılar, birleştiler, Türklerin üzerine yürüdüler.(Yedi düvel gibi)Savaş on gün sürdü düşmanlar yenildi(Çanakkale Savaşı gibi). Yenilen tüm düşman devlet adamları bir araya geldiler. Dediler ki" Türklere ancak hile yaparsak yeneriz."Kaçar gibi yaptılar,Türkler yenildi. Birleşik düşmanlar Türkleri öldüre öldüre Otağ(çadır)larına kadar geldiler.Öyle yağmaladılar ki bir tek otağ kalmadı.Büyükleri kılıçtan geçirdiler,küçükleri tutsak ettiler.Sadece İl Kağan ın oğullarından Kayı(Kayan) ve yeğenlerinden Tokuz Oğuz ve eşleri sağ kaldı.Eşleriyle birlikte atlarıyla kaçtılar.Ormanlar içine geldiler.Oturup düşündüler."Dört bir yan düşman dolu,dağların içinde kişi yolu düşmez yer bulalım yurt tutalım,oturalım."Sürülerinide alıp dağlara gittiler,gittiler.Sonunda bir insan boyu daracık yol buldular,gittiler gittiler.Geri dönüş yolu olmayan yere vardılar.Bu yer sulaktı bereketli otlaklı ormanlı idi.Varınca diz çöktüler,Yüce Tanrıya şükrettiler. Bu ilin adını ergene(kemer)kon(dik)dediler.

Kayı Hanla,Tokuz Oğuz un çok çocukları oldu.Kayı nın çocuklarına Kayat(kıyat),Tokuz Oğuz un çocuklarının bir kısmına Tokuzlar bir kısmınada Türülken dediler. Çoğaldılar, çoğaldılar. Dörtyüz yıl geçti. Ergenekon yurduna sığamaz oldular.Kurultay topladılar.Dediler ki "Atalarımızdan duyduk, Ergenekon dışında geniş yurtlar varmış,evvelden o yurtlar bizim imiş.Dağları araştıralım yol bulalım Ergenekon dan çıkalım. Dışarda her kim bize dost ise dost olalım.Her kim ki düşman ise bizde ona düşman olalım."

Kurultay sona ardi.Dağlarda yol aradılar,bulamadılar.Demirci öne çıktı"Bu dağda demir vardır, demiri eritelim dağ bize yol versin."

Dağın geniş yerine bir kat odun bir kat kömür dizdiler.Dağın altını,üstünü,yanını,yönünü odunlarla kömürle doldurdular.Yetmiş deriden,yetmiş körük yaptılar,yetmiş yere koydular.Ateşlediler,körüklediler.Demir Dağ kızdı sarsıldı eridi aktı..Bir yüklü deve genişliğinde yol verdi demir dağ.

Birden,nereden geldiği bilinmeyen Gök yeleli Bozkurt çıkageldi.Türk lerin önüne dikildi, durdu. Herkes anladı ki yolu o gösterecek.Artık kendilerini saklayan boy boylayan soy soylayan Ergenekon Yurdundan çıkma vaktidir.Gök yeleli Bozkurt yürüdü Türkler yürüdü. Bozkurt durdu Türkler durdu.Ve Türkler, Gökyeleli Bozkurt önderliğinde Ergenekon İlinden çıktılar.

Ve..Ergenekon İlinden çıkış yılı,ayı,günü Türk Toy(bayram)u oldu.Türk Toy(Bayram) u her yıl o gün büyük törenlerle kutladılar.Her Türk Toyunda;önce bir parça demiri ateşte kızdırdılar,kızan demiri önce Türk Kağanı örse koydu çekiçle dövdü.

Türkleri,gökyeleli bozkurt Ergenekondan çıkardığında Kağanları Kayı soyundan gelen Börteçine idi.Kağan Börteçine;bütün illere elçiler saldı,Türklerin Ergenekon İlinden çıktığını haber verdi.Bu habere,taa kii...eskiden olduğu gibi,bütün iller sevindi geldi yine Türk'lerin buyruğuna girdi...
İŞTE ERGENEKON ..........



Gülsev Eyüboğlu
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Yorumlar