KAYSERİ ANSİKLOPEDİSİ İLE YİNE ÖNE GEÇTİK

Kayseri Ansiklopedisinin ilk cildi yayınlandı. Pırıl pırıl bir baskı, tertemiz sayfalar ve son derece ilmi bir yaklaşımla ele alınmış devasa bir çalışmanın ilk cildi karşımızda duruyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesinin başlangıcını yaptığı bu eserle Kayseri’nin yine öne geçtiğini çok net bir şekilde söyleyebilirim. Kıymetli Ağabeyimiz Abdullah Satoğlu’nun Kültür Bakanlığından yayınladığı “Kayseri Ansiklopedisi” ile başlattığı çığır, devasa bir eserleKayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yıllara yayılarak tabiri caizse gümbür gümbür geliyor. Çünkü, ilk cilt önümüzde bir “müjde” olarak duruyor ve diğer ciltlerin de zamanla oluşmasıyla devasa bir külliyat karşımızda olacak.
Bu işin başında Fatih GÖKDAĞ gibi bir “orkestra şefi”nin, bir kültür adamının olması çok önemlidir bence. Çünkü, bu eser onun yürekli adımları sayesinde ortaya çıktı. Ben bunu nereden biliyorum; çünkü dakikalarca yaptığımız telefon konuşmalarından, görüşmelerimizden, yaptığımız geziden biliyorum. Fatih Gökdağ için, bu ansiklopedi sadece bir iş değildi bunu çok iyi biliyorum. Fatih Bey, bir Kayserili olarak tarih karşısındaki sorumluluğunu yerine getirmek için canla başla çalıştı. Bu kadar yazarla bir arada olmak kolay bir şey değil. Bu kadar dokümana ve bilgiye ulaşmak da öyle kolay değil. Ortaya konan metot, çok doğru bir metottu. Konuların uzmanları yazdılar ve diğer kurullar da yazılanları inceledi, gerekirse kesildi, biçildi; gerektiğinde ilaveler yapıldı ve sonuçta bilimsel özellikleri son derece öne geçmiş bir eserin ilk cildi ortaya çıktı. Maddeler, fotoğraflarla desteklendi, gerektiği yerde çizimler, haritalar eklendi. Fatih Gökdağ, geçmiş yıllardaki bütün birikimlerini, tecrübelerini konuşturdu ve nihayet böyle güzel bir çalışmaya imza attı. Onun heyecanına bir derece ortak olabildiysek ne mutlu bize. Onun azmini, onun Kayseri’ye gönül vermişliğini canı yürekten alkışlıyorum.
28 Nisan’da Kadir Has Kongre Merkezinde yapılan kitap tanıtım programında heyecanlıydı, çok şey söylemek istedi, söyleyemedi. En sonunda:
“Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
Rütbe-i aklı görünür eserinde” dedi ve bütün gerçeği bir çırpıda söyleyiverdi. Evet, insanların söylediklerine değil, yaptıklarına bakmalıyız, çok doğru… Fatih Gökdağ, harcadığı emeğin farkında olarak bunu söyledi bence… Hayatta bu kadar çok emek harcanınca kötü bir şey çıkmayacağını hepimiz biliriz; biliriz ama burada söz konusu ettiğimiz eser, Kayseri’ye iftihar vesilesi olacak bir çalışma olmuş. Gurur tablosu içinde sunulacak bir eser olmuş.
Başta bu esere en büyük desteği veren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Bey olmak üzere (Özhaseki Bey’in toplantıda yaptığı konuşma da ayrıca takdire şayandı), Mustafa Yalçın Bey’e, Oktay Durukan Bey’e ve Mehmet Çayırdağ Bey’e teşekkür ediyorum. Özellikle Çayırdağ Hocamızın üstün gayretlerini takdirle ve minnetle karşılıyoruz. Kayseri’nin “ak saçlı bilgesi” olarak gerçekten şehrimizin kültür hayatına ciddi katkılarda bulunuyor ve öncü görevini sürdürüyor.
Ansiklopedinin maddelerini yüze yakın ismin kaleme aldığı ifade edildi. Ben saymadım ama şu isimlere bir bakmanızı öneririm:
Abdulvahap Taştan, Ahmet Gündüz, Ahmet Kamil Cihan, Ahmet Raşit Erişmiş, Alim Gerçel, Atabey Kılıç, Bayram Bilge Tokel, Betül Aydoğdu, Cahit Günbattı, Celil Arslan, Cengiz Kartın, Cenk Demir, Ceren Çıkın, Cihad Şahinoğlu, Emir Kalkan, Erhan Çapraz, Erhan Yoksa, Erol Aksoy, Fevzi Eraslan, Gonca Büyükmıhçı, Gökhan Polat, Gülbadi Alan, Halil Severcan, Halil Tekiner, Halit Erkiletlioğlu, Hamdi Biçer, Hasan Elmaağaç, Hasibe Mazıoğlu, Hiroki Wakamatsu, Hülya Toker, Hüseyin Cömert, İrfan Birol, Kadir Özdamarlar, Kemal Göde, Kerim Türkmen, Mahmut Sabah, Mehmet Ayman, Mehmet Bayraktar, Mehmet Çayırdağ, Mehmet İnbaşı, Mehmet Somuncu, Mehmet Süme, Mehmet Vural, Mustafa Baktır, Mustafa Demir, Mustafa Denktaş, Mustafa Işık, Mustafa Keskin, Neslihan Altuncuoğlu, Nesrin Afşar Çelik, Nevzat Özkan, Nilay Karakaya, Osman Eravşar, Osman Gerçek, Ozan Tülüce, Ömer Erdoğan, Rasim Deniz, Recep Tek, Remzi Kılıç, S.Burhanettin Akbaş, Saşm Cirtil, Serdar Sakin, Suat Çabuk, Sultan Topçu, Şehrazat Karagöz, Şennur Şenel, Şeyda Güngör Açıkgöz, Şükrü Öztürk, Vacit İmamoğlu, Vedat Ali Tok, Veli Altınkaya, Y.Çağatay Seçkin, Yıldıray Özbek, Yusuf Turan Günaydın ve Zübeyir Kars.
Tebrik ediyorum bütün emeği geçenleri, şapkamı çıkarıp ayakta alkışlıyorum bu güzel çalışmayı. Kayseri’ye yakıştı doğrusu…

Yorumlar