TÜRKİYE ADI ANADOLU OLUR MU?

Türkiye adı, eski coğrafyamızda kullandığımız Türkistan adının bir benzeridir. Kelime Türk kökünden sonra (istan) ve (iye) eklerini almış ama her ikisi de aynı anlama geliyor: Türk ülkesi. Kesin bir veri belki yok ama Türkiye'de nüfusun yüzde doksandan fazlası Türkçe konuşuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bile bu oran yüzde 85'in altında değil. (Konda'nın araştırması) Türkiye adı bu coğrafyaya çok öncelerden beri verilen bir isimdir. Hatırlatayım:
Bilim adamları ve araştırmacılar Türkiye sözcüğünün İtalyanca'dan geldiğini kabul ederler. Tarihçi İlber Ortaylı bir makalesinde Cenevizli ve Venedikli tüccar ve diplomatların, 12. yüzyılda, Türkiye'yi Turchia ve Turmenia olarak tanımladıklarını belirtir.[22] Ayrıca, Türkiye adı ilk defa 1190'da bir yazılı kaynakta, Haçlı Seferi vak'ayinamesinde geçmektedir. Abdulhaluk Çay ise Turchia tanımını çok daha gerilere götürür ve Turchia tabirine ilk defa 6. yüzyılda Bizans kaynaklarında rastlandığını belirtir ve şöyle der "Bu tabir 9. ve 10. yüzyıllarda İdil/Volga Nehri'nden Orta Avrupa'ya kadar uzanan saha için kullanılmıştır. Bu kullanımın Kafkasya bölgesinde Hazar Kağanlığı için Doğu Türkiye’si, Arpad Hanedanı'nın kurduğu Macar Devleti için Batı Türkiyesi şeklinde olduğunu ve aynı tabirin 12. yüzyıldan itibaren Anadolu için kullanıldığını belirtir. Tarihte 13-14. yüzyıllarda Mısır Memlukları de Türkiye adını kullanmışlardı: ed-devlet üt Türkiya (1250-1387). Türkçedeki kelime anlamı ise Türk ve İye (ait) kelimelerinin birleşmesi ile oluşan Türkiye kelimesidir.
Türkiye için Anadolu denilebilir mi? Sanmam. Çünkü, hem coğrafyayı bütünlemiyor hem de kullanılan dili, var olan kültürü, medeniyeti tam olarak yansıtmıyor. Burası bir Türk ülkesidir. Türkçe konuşulan bir ülkedir. (dağdaki ayrılıkçı teröristler bile Türkçe konuşuyor, dikkatinizi çekerim.) Türk Kültürü ve Medeniyetinin beşiğidir. Adı da Türkiye Cumhuriyeti'dir.

Yorumlar