Nasreddin Hoca’nın eşeği, Noel’in geyiğine karşı…


Ağırlıklı olarak, Türkiye kültür ürünü ihraç eden bir ülke değil kültür ürünü ithal eden bir ülkedir. Kültür politikası "kültür ürünü ihracı" üzerine kurulmalıdır.Noel görkemlidir... Noel baba, geyikler, süslü çam ağaçları ve hediyelerle küçük çocukları karlarla kaplı büyülü bir masal ülkesine götürür. Güney yarımküredekileri bile…Noel bu “görkem farkını” sürdürdüğü için bugün yılbaşı kutlamaları adı altında kendini kabul ettirmiş ve milyar dolarlarla ifade edilen bir sektör haline gelmiştir.Her kültür alanının buna benzer zayıf noktaları vardır. Bu noktaların çokluğu “genel kültürel entropi”yi arttırır. Bu noktalarda güçlü olan zayıf olanı dönüştürür. Zaten kültür, etkileşim demektir.

Öncelikle insanların yeni yıl kutlamalarından gocunmam, bu ülkede insanlar istedikleri şeyi kutlasınlar. Hıristiyan vatandaşlarımız dini vecibelerinin icabını yapıyorlarsa onlara da eyvallah derim, inançlarını diledikleri gibi yaşamaları adına sevinirim. Ben sadece bizim Ahmetlere, Mustafalara, Ayşelere üzülüyorum. Yahu bu dükkanlara ne diye Noel Baba figürleri asarlar, ne diye batılıların yeni yıl şarkılarını çalarlar, ne diye çam ağaçları süslerler, ne diye her tarafı ışıklandırırlar anlamıyorum. Benim Müslüman kardeşimin kendi kültüründen, medeniyetinden haberi yok mudur? Varsa bile umursamamakta mıdır? Yoksa o da bu büyük Noel pazarından pay almanın kaygısına mı düşmüştür?Sen bir gün olsun dükkanına Mevlana figürü asmazsın, bir gün olsun dükkanının önünde Nasreddin Hoca kılığında insanlar yapıp gezdirmezsin, Dede Korkut'u Türk çocuklarının atası olarak tanıtmazsın, din büyüklerimizi, milli kahramanlarımızı tanıtmak için doğru dürüst bir çaba harcamazken ne oluyor da yılbaşı gelince her tarafı "Noel Baba" figürleri ile dolduruyorsunuz? Siz şimdi yeni yılı mı kutluyorsunuz, yoksa Hıristiyan adetlerini aynen ülkemize mi sokuyorsunuz? Maalesef kültürümüzü, medeniyetimizi çaputa çeviriyorsunuz, paramparça ediyorsunuz. Ben yeni bir yıla girmenin heyecanına karşı değilim, hediyeleşmeye de karşı değilim ama bu şekliyle iş çığırından çıktı bile. Hıristiyanlığın motifleriyle süslü yeni bir yıl hiç hoşuma gitmiyor. Kusuruma bakmayın.
Lafa gelince mangalda kül bırakmayanlar, iş satışa gelince gözlerini karartıyorlar. Yeni dünyanın eski putu “meta, mal, para”, gözleri öylesine döndürüyor ki artık kimsenin kimseye söyleyecek bir sözü yok. Küresel dayatmayla kendi kültürümüzü yok etmek ve kendine benzetmek üzerine planlarını kurmuşlar, bizimkiler de ayak uydurma telaşındalar. Ellerinden gelse, ki geliyor zaten, rant uğruna bizleri feda edenler, Noel Yortusunu bizim öz malımız gibi takdim edecekler.
Bizim kültürümüze, medeniyetimize yazık ediyorsunuz, çok yazık ediyorsunuz, hem de çok…

Yorumlar