Kayseri'nin Geleceği Nasıl Olacak? (Hayalimizdeki Kayseri)


"KAYSERİ, SPORUN BAŞKENTİ OLACAK"

Nonstop Kayseri dergisinin ilk sayısında Kayseri'de yeni stadyum, otogar ve kongre merkezi gibi pek çok önemli projenin mimarı olan Bahadır Kul ile yapılmış bir röportaj yayınlandı. "Kayseri sporun başkenti olacak" manşetiyle sunulan röportajda Bahadır Kul'un "Kent çok farklı bir sosyal yapıya dönüşecek, bunu henüz pek kimse hayal edemiyor" cümlesini okuyunca ben de acaba Kayseri'nin geleceği nasıl olacak, hayalimizdeki Kayseri nasıl bir yer olmalı bahsini açmaya karar verdim.

KAYSERİ, MÜNİH GİBİ OLACAK

Önce Bahadır Kul'la yapılan röportajdan bazı önemli gördüğüm yerleri sizlere nakledeyim: Kul, Kayseri'nin ufkunu değiştirecek projenin stadyum projesi olduğunu söylüyor ve Münih örneğini vererek yeni Kayseri stadyumunun kompleks yapısına dikkat çekiyor. Olimpik yüzme havuzu, dünya standartlarında olacak olan atletizm pistine dikkat çekerek Kayseri'nin sosyal anlamda uluslararası düzeyde tepede bir kent olacağını söylüyor. Artık çocuklar haftasonu sadece bisiklete binmekle kalmayacaklar diyor ve ekliyor, binicilik, uluslararası yüzme kursu, atletizm ve basketbol gibi aktivitelerde bulunacaklar.

KAYSERİ'DE YATAK KAPASİTESİ ARTMALI VE SOSYAL MEKANLAR ÇOĞALMALI Düşünsenize Kayseri'deki yeni stadyumda bir maç oynanacak ve şehre 25-30 bin insan geldi. Bu insanlar nerede barınacak, nerede yemek yiyecek, hangi sosyal mekanları kullanabilecek? Şehir, buna ne kadar hazır? Gerçi şehrimizde hızla oteller yapılmaya başlandı ama acaba yeterli olacak mı? Bahadır Kul şöyle diyor: "Kayseri'de yemeğe çıktığımızda 3-4 tane elit mekan bulabiliyoruz. Bunun daha çok olması gerekiyor. Çünkü bir anda 50 bin insan gelecek buraya. Bunlar başlangıçta ani patlamalar gibi olacak, ama sıklaşmaya başlayınca o kentte yaşam üssü oluşmaya başlayacak."

RAYLI SİSTEM BİR MİLYONLUK BİR KENTE LAZIM DEĞİL

Bahadır Kul, Kayseri'deki raylı sistem projesini bir ufuk açıklığı olarak görüyor ve bu tür raylı sistem yapmak için şehrin nüfusunun en az dört milyon olması gerektiğini ama Kayseri'de yöneticilerin bu projeyi gerçekleştirmek için bazı şeyleri zorladıklarını ve parasını biz ödeyeceğiz, projeye karışmayın dediklerini ifade ediyor.

KAYSERİ'DE SOSYAL YAŞAM DEĞİŞECEK

Bahadır Kul, Kayseri'yi çok iyi analiz etmiş. On üç yıldır yaşadığı Kayseri'nin geleneksel yapısına dikkat çekiyor ve bu yapının zamanla değişeceğini söylüyor. Mesela, Kayseri'deki en önemli sosyal aktivitenin hâlâ ev oturmalarına gitmek olduğunu, zamanla insanların ev oturmaları yerine sosyal yaşam merkezlerine doğru yöneleceğini, golf oynayacağını, okçulukla uğraşacağını söylüyor.

KAYSERİ, ANADOLU'NUN GAYRİRESMİ BAŞKENTİ

Bahadır Kul, Kayseri'nin Anadolu'nun gayriresmi başkenti olduğunu söylüyor ve şöyle diyor: "Kayseri'nin çok farklı bir huyu var, isterse yapar, laga luga çok olmaz. Bu sanayide, ticarette de, sosyal yaşamda da, yerel yönetimde de böyledir. Bu yüzden belediyeyi takdir ediyorum, istediğini, doğru olan şeyi kısa sürede yapıyor. Kayseri, alışveriş ve sosyal yaşam için bir üs olacak, bütün civar kentler hafta sonu buraya akacak."

"GELECEĞİ YAKINA ÇEKMEK"

Bahadır Kul ile yapılan oldukça uzun ben burada bazı satır başlarını verdim. Bir tabir var ki çok dikkate değer buldum: "GELECEĞİ YAKINA ÇEKMEK..." Kayseri için yapılan bu değerlendirmede Bahadır Kul, 2008 yılının Kayseri için bir dönüm noktası olduğunu ifade ediyor ve Kayseri'yi yöneten insanların bu tür büyük projelerle adeta geleceği yakına çektiklerini söylüyor. Acaba Kayseri'nin geleceği nasıl olacak? Hayalimizdeki Kayseri nasıl olmalı? Bunu herkes kendi bilgi ve görgüsüyle değerlendirmeli. Çünkü, zaman artık daha hızlı akıyor, buyrun düşünme sırası sizde ve Kayseri için bir hayal de siz kurun. Bir gün o hayalin gerçekleşmeyeceğini kim söyleyebilir ki...

Yorumlar