Şair ve Yazar Ümit Fehmi Sorgunlu’yu (1949- 2010) yad ediyoruz

Ümit Fehmi Sorgunlu’nun vefatının üzerinden bir yıl geçmek üzeredir. Geçen yıl 26 Haziran’da kaybettiğimiz Sorgunlu için Erciyes TV’de Cuma akşamı bir anma programı hazırladık. Programa Kayseri’mizin mümtaz simalarından Bekir Oğuzbaşaran, Muhsin İlyas Subaşı, İbrahim Şahin ve Selim Tunçbilek katılacaklar. Akşam 21.30’da başlayacak program 23.15’e kadar sürecek. Bütün kültür ve sanat dostlarını ekran başına davet ediyorum.

Şair ve yazar olan Ümit Fehmi Sorgunlu, Kayseri´de çıkardığı Kültür, San’at ve Edebiyat dergisi Berceste’nin Genel Yayın Yönetmeni idi. Kayseri´de yayın yapan diğer yerel gazetelere kültür, sanat eki de çıkaran Sorgunlu´nun, Acılar Nerede Başlar, Yağmur Yağmıyordu, Eylül Vurgunu ve Gülün Müjdesi adlı hikâye kitapları bulunuyor.
Ümit Fehmi SORGUNLU Kimdir?
Sorgunlu, 1949 yılında Kayseri’de doğdu. San’at hayatına1968 yılında şiirle başladı. Şiirleri mahallî gazete ve dergilerde yayınlandı. 1970 yılından sonra yazı ve şiirlerini diğer Türkiye dergi ve gazetelerine de göndermeye başladı. 1972 yılında “Onlar” adlı şiir antolojisinde yer aldı. Daha sonraları bir yayınevi de kurarak,    Meçhuller  (hikâye) ve Adımlar (şiir) antolojilerini hazırladı. 1976 yılında “DOĞUŞ” edebiyat dergisini çıkardı.

1995 yılında “ÖNCÜ” edebiyat, kültür ve sanat dergisinin genel san’at yönetmenliğini yaptı. Akın Günlük ve Hákimiyet gazetelerinde “DİVİTSANAT” adında bir kültür, san’at eki hazırladı. Mahallî radyo ve televizyonlarda programlar yaptı. 1982’de KASD (Kayseri Sanatçılar Derneği) Hikâye Teşvik, 1984 Kayseri Olay Gazetesi hikâye, 1987 Kayseri Gazeteciler Cemiyeti röportaj, 1991 Basın Yayın Genel Müdürlüğü röportaj, 1992 ve 2004 Kayseri Akın Günlük Gazetesi ve Berceste Dergisi Türk Edebiyatına Hizmet, 2006 Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Hikâye Ödüllerini aldı. 1970 yılından beri Hisar, Eğitim ve Kültür, Bilim ve Düşünce, Doğuş, Küçük Dergi, Kültür ve Sanat, Erciyes, Kültür Dünyası, Tepe, Konevî, Somuncu Baba, Altınoluk, Berceste, Yağmur, Dergâh ve Türk Edebiyatı gibi birçok edebiyat dergisinde şiir ve hikâyeleri yayınlandı.
“BERCESTE” Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmakta olan yazar, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesiydi. Bir kamu kuruluşundan emekli olan Ü. F. Sorgunlu, evli ve dört çocuk babasıydı.
Yapı Kredi Yayınları arasında çıkan Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi’nde, İhsan Işık’ın Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi’nde, Abdullah Satoğlu’nun Kayseri Ansiklopedisinde, Ahmet Sıvacı’nın Kayseri Güldestesi’nde ve Muhsinİlyas Subaşı’nın Ağırnaslı Sinan adlı antolojisinde biyografisine ve eserlerine yer verildi. Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Öğr. Gör. Bekir Oğuzbaşaran’ın danışmanlığında, Bekir Yeşilyaprak tarafından hayatı, edebî kişiliği ve hikâyeleri üzerine bir bitirme tezi hazırlanmıştır (70 sayfa,Kayseri 2002).
Sevilen ve sayılan, merhûm Ümit Fehmi Sorgunlu için elimize ulaşan kendisinin gönül dostu şairin güzel şiiri:
ÜMİT FEHMİ SORGUNLU

Kırk dokuzda Kayseri’de doğmuştu
Hoş insandı Ümit Fehmi Sorgunlu
İlham bulutundan edeb sağmıştı
Cana candı Ümit Fehmi Sorgunlu

“Gülün Müjdesi”ne âşıktı ezel
Gül gibi yazılar yazdı ne güzel
“Eylül Vurgunu”yla sarardı gazel
Aşkla yandı Ümit Fehmi Sorgunlu

“Hikâyeden taşan sözleri” vardı
Edebî mecrâda izleri vardı
Secdede alnı ve dizleri vardı
Ehl-imandı Ümit Fehmi Sorgunlu

Kanadı koyuldu onun Berceste
Konuşan diliydi onun Berceste
Açılan gülüydü onun Berceste
Hizmet sundu Ümit Fehmi Sorgunlu

Yirmi altı Haziran’da göç etti
İki bin on yılı yaşı kaç etti
Altmış bir yıl ömrü gönle derç etti
Edîbandı Ümit Fehmi Sorgunlu

26 Haziran 2010, Darende
Musa Tektaş/ Somuncu Baba Dergisi Editörü

Yorumlar