6. ULUSLARARASI LİSELER ARASI TİYATRO FESTİVALİ (11-29 Nisan 2011 Kayseri)

Evet, Tiyatro Festivalinde 6. Yıla geldik. Zaman ne de çabuk geçmiş. Liseler arası Tiyatro Festivali, altı yıl önce atılmış önemli bir adımdır. Bugün bunun değerini daha iyi anlıyoruz. Tiyatro gibi insanlığın ilk sanatlarından birini şehrin adıyla özdeş hale getirmek ve istikrarlı bir şekilde ardında durmak şehrin kimliğine önemli bir katkıdır. Tiyatro bugün çağdaş toplumların vazgeçilmez sanatıdır. Bugün Kayseri’nin en güzide okullarının bu festivali altı yıldır ciddi bir şekilde destekliyor olması şehrimiz adına mükemmel bir uyumdur, ciddi bir performanstır.
Bu yıl da listeye baktım ve Kayseri’deki okulların bu işi ne kadar ciddiye aldıklarını gördüm.
Baki – Ayşe Simitçioğlu Anadolu Lisesi,
Nuh Mehmet Baldöktü Anadolu Lisesi,
Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi,
Hakkı Altop Lisesi,
Mustafa Eraslan Lisesi,

Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi,
Mustafa Özkan Anadolu Lisesi,
Sümer Lisesi,
Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi,
Sami Yangın Anadolu Lisesi,
Kayseri Fen Lisesi,
Kayseri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi,
Kayseri Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü,
Pınarbaşı Çok Programlı Lisesi,
Şehit Hava Pilot Üsteğmen Vedat Evliya Lisesi,
Seyyid Burhaneddin Endüstri Meslek Lisesi,
75. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi,
İstikbal Lisesi,
Fatih Karcı Lisesi,
Mehmet Akif Ersoy Lisesi,
Kayseri Lisesi,
Hidayet Aydoğan Anadolu Öğretmen Lisesi,
Fevzi Çakmak Lisesi,
Halide Nusret Zorlutuna Kız Teknik ve Meslek Lisesi,
Şeker Lisesi,
Necdet Taş Anadolu Lisesi,
Aydınlıkevler Lisesi,
Arif Molu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi.
Kayseri'den 28 okulun yanı sıra yurt içinden Sakarya, Bolu, Muğla, Sivas ve Şanlıurfa; yurt dışından ise Almanya'nın Krefeld şehrinden okulların katıldığı festival kapsamında her gün saat 14.00 ve 20.00'de Şehir Tiyatrosu'nda iki farklı oyun sahneleniyor.

KAYSERİ’DE İLK DEFA BİR ALMAN TİYATRO EKİBİ ALMANCA OYUN SUNDU
6. Tiyatro Festivalinin en ilginç yönü ilk defa bir Alman Lisesi (Almanya Fichte Gymnasium Krefeld Lisesi) Kayseri’de hem de Almanca olarak bir oyun sahnelemiş oldular. Oyun Was İhr Wolit (Ne isterseniz) adını taşıyan William Shakespeare’in bir oyunu idi. İşin bir başka ilginç yanı ise içinde bir kelime Türkçe ibare bulunmayan bir oyunu Kayserili seyircilerin sahneyi tamamen dolduracak kadar ilgi gösterip izlemesi idi.
Tabii ki oyunun Türkçe özetini seyircilere ulaştıran akıllıca tutumu da alkışlamak isterim. Ayrıca Kayseri’de Almanca bilenlerin sayısının da az olmadığını da fark etmemizi sağladı.
KAYSERİ BİRÇOK ALANDA ARTIK MODEL BİR ŞEHİR OLDU
İnşallah bu ayın sonunda Mehmet Çayırdağ Hocam ve Erciyes Üniversitesindeki kıymetli hocalarımızla birlikte Dulkadirli Sempozyumuna katılmak üzere Kahramanmaraş’ta olacağız. Bu vesile ile ziyaretinde bulunduğum Mehmet Çayırdağ Hocamın Kahramanmaraş’la yaptığı telefon konuşmalarına şahit oldum. Özellikle Kayseri’de yapılan faaliyetleri Kahramanmaraş’ta anlatması için de ricada bulunuyorlardı. Daha sonra Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan Bey’le bir araya geldiğimizde de aynı konu açıldı. Sohbetlerimizde ortak kanaatimiz şu oldu ki yaşadığımız olaylar Kayseri’nin kültür ve sanat alanında da ciddi bir ilerleme gösterdiği ve fark yarattığı yönünde oldu. Birçok il, Kayseri’de yapılan faaliyetleri takip ediyor ve örnek alıyor.
Bu şehre inanmak ve güvenmek gerekiyor. İyi bir kadro ile yola çıkmak önemli… Başta Başkan Özhaseki olmak üzere, Oktay Bey’i ve ekibini, arkadaşlarını kutluyorum. Kayseri, ciddi manada çıtayı yükseltti. Biz de sizleri ayakta alkışlıyoruz.

Yorumlar