YÜRÜ GENÇ ARKADAŞ / S.Burhanettin AKBAŞ

Ey arkadaşım, sen korkma! Çekinme! Herkesin bukalemun gibi renkten renge girdiği bugünkü ortamı görüp de bütün değerleri ayaklar altına alanları kendine ölçü olarak alma.
Doğru bildiğin yolda ilerlemen gerek. Öncelikle doğru bildiğin yolu sağlamlaştırmalısın. Sen, Türk Tarihinin, Türk Kültürünün ve Türk Medeniyetinin bir neferisin. Öncelikle kendi tarihi okumalısın, atalarının at koşturduğu coğrafyayı tanımalısın, bu coğrafyadaki insanlarla ilgili olmalısın. Onların haberlerini okumalısın, dillerini öğrenmelisin ve kültür- medeniyet çizgilerini belirlemelisin.

Sen bir Türk evladı olarak, Türkçenin ezeli ve ebedi dostusun. Kendi dilinin inceliklerini öğrenmelisin. Türkçenin en zarif ve en güzel kullananlardan biri sen olmalısın. Türkçe, ağzında annenizin sütü gibi doğal durmalı…
Türk Dilinin tarihine merak salmalısın. Türkçenin şivelerinden birini öğrenmelisin. Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Uygurca gibi bir Türk Dilini daha öğrenirsen bu sana inanılmaz bir avantaj sağlayacaktır. Çünkü, bu dilleri senin öğrenmen sadece bir hafta ile on gün arasında değişecektir. Dünyada kim bir haftada bir dil öğrenebilir ki… Bu büyük bir avantaj değil mi? Öyleyse Türkçenin bu geniş coğrafyada nasıl hayat bulduğuna bak ve Çağatay Türkçesinden bir dili öğren. Bunu yaparsan diğerlerini de çok rahat anlarsın.
Ey genç arkadaş! Türk coğrafyasının ne kadar büyük olduğunu gördün mü? Sibirya’dan Çin’e, Hint’e, Afgan’a, İran ve Arap Yarımadasına, Mısır’dan, Fas’a, Tunus’a, Cezayir’e; Balkanlara, Kafkaslara, Avrupa’ya, Urallara ulaşman gerekecek. Böyle derin ve uzun soluklu uçuşlar yapmaya hazır mısın?
Ey genç arkadaş! Senin okumadığın, araştırmadığın her gün zarardayız inan ki… Türk Tarihinin ve Edebiyatının örnek simalarını elbette okumalısın. Günümüze gelmeden Ziya Gökalp’i, Mehmet Emin Yurdakul’u, Ömer Seyfettin’i, Mehmet Akif Ersoy’u, Necip Fazıl Kısakürek’i, Peyami Safa’yı, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı, Yahya Kemal Beyatlı’yı, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nu, Arif Nihat Asya’yı, Osman Yüksel Serdengeçti’yi, Nihal Atsız’ı, Tarık Buğra’yı, Cemil Meriç’i, Mehmet Kaplan’ı, Yusuf Akçura’yı, Zeki Velidi Togan’ı, Reşit Rahmeti Arat’ı, Erol Güngör’ü, Dündar Taşer’i, Fuat Köprülü’yü, ve isimlerini buraya sığdıramayacağım diğerlerini mutlaka okumalısın. Bunları okumadan bugüne gelirsen bugünü anlayamazsın, yarınlara yön veremezsin.
Bugün insanların menfaat kapısında durmaları seni aldatmasın. Paranın her şeyi satın alacağını düşünen insanlar, sadece kul ve köledirler. Bugün onlara itibar edersen yarın senin hürriyetine mal olur bu. Her zaman başın dik ve vakur olmalısın. Onlar para tapıcısı oldu diye senin Rabbin huzurundan başka bir yere eğilmen gerekmiyor.
Her zaman büyük düşünmek zorundasın… Bu sana tarihinin verdiği bir yetenektir. Yılgınlık senin iradende yok. Sen istersen kafaya koyduğun her şeyi başarırsın. Atalarının eski hikayeleri, hep azim ve kararlılık örnekleri ile doludur.
Türk Milletini bir, diri ve iri tutmak kolay bir iş değildir ama yüzlerce yıldır aldığımız dersler bölünmemeniz gerektiğini gösteriyor. Eğer biz, birbirimizi yeme hastalığından kurtulursak bizim önümüzde kim durabilir?
Şu an Türk adına, Türk diline, Türk Kültürüne, medeniyetine hor bakılıyor olabilir. Hatta bazı gafiller Türk adını kullanmaktan imtina ettiği gibi, Türk adının bölücülük olduğunu söyleyecek kadar ihaneti ileri götürmüş olabilirler. Ne mutlu Türküm diyene sözünü yasaklayabilirler, Türk, Öğün Çalış Güven diyen andımızı okul kitaplarından çıkarabilirler.
Kimileri Arapların, kimileri Çinlilerin, kimileri de batılıların açık ya da gizli hayranı olabilirler. Ey Türk Genci, sen al bayraksın, her zaman dik duracak ve göklerde özgürce salınacaksın. Manda ve himaye kabul olunamaz diyen Atatürk’ü ve Çin’in hediyelerine kanarsan bir gün öleceksin diyen Bilge Kağan’ı asla unutma.
Sana senin Türk adınla hitap etmeyen ve sana Türk demeyen liderlerin sözünü gazel gibi toprağa süpür. Göktürk Devletini kuran ve halkına ey Türk halkı diye seslenen Bilge Kağan ile Ey Türk Gençliği diyerek sana seslenen ve kurduğu ülkeye Türkiye adını veren Atatürk gibi gerçek liderlerini tanı ve onların sözlerinden asla ayrılma.
Ey mavi göklerin kızıl ve beyaz süsü olan Türk Gençleri, yarın elbet sizindir. 

Yorumlar