GÜZELKÖY’DE (NİZE’DE) RAMAZAN EĞLENCELERİ

Koramaz dağlarının eteklerinde Melikgazi ilçesine bağlı bir güzel köy… Tarihi çok eskilere dayanan bu güzel köyümüzün eski adı Nize idi. Adını Güzelköy yaptılar. Tarihi güvercinlikleri, tarihi evleri ve Lale Devrinden kalma çeşmesiyle tam bir Osmanlı köyü görüntüsü veren Nize’de, Nizeli dostlarımız bizi Ramazan eğlencesine davet ettiler.
Ramazan eğlencesi dedimse hemen iftardan sonra yapılan bir eğlence değil bu. Saat gece 1’de başlayıp sahura kadar, hatta bazen sabaha kadar süren bir eğlence… Hem geleneklerin yaşatıldığı, hem de insanların büyük bir birlik ve beraberlik örneği gösterdikleri bir Ramazan eğlencesi…
Bizim Kayseri yöresinde bugün örneğine rastlamadığımız bir eğlence türü… Çünkü, bunları insanlar yıllar önce unutmuşken birden bire sanki tarih sahnesinden çıkmışlar ve günümüze gelmişler gibiler.



Saat bir civarında köyün meydanına toplanan insanlar ve özellikle gençler, iki davulun eşliğinde köydeki evleri gezmeye başladılar. Türlü eğlenceler çıkararak köydeki evlerin kapılarını çaldılar. Maniler söyleyerek isteklerini ev sahiplerine ilettiler.


Ellerinde Türk Bayrakları vardı. Bazıları Yörük – Türkmen kıyafeti giymişti. Gençlerden birinde de Arap kıyafeti vardı. Yani tam bir köy seyirlik oyunu havasında her şey ortaya konuyordu.




Köylüler de yatmamış, gençleri beklemişlerdi. Belli ki gündüzden hazırlıklıydılar ve kimileri tepsiyle baklava, kimileri börek, kimileri üzüm verdi gelen kafileye… Yüzler gülüyordu, insanlar mutluydu. Biz aklı yetenlere sorduk. Böyle bir eğlence ne zamandan beri var dedik. Çok eskiden beri var dediler. Bir ara köyden üç kişi aynı arabada giderken kaza geçirip vefat ettikleri zaman, bu acının etkisiyle birkaç yıl eğlencelere ara verilmiş ama sonradan eğlencelere kaldığı yerden devam etmişler.

Kışın 15-20 hane kalan köyde yazın hayat bambaşka bir hal alıyor. Her yer cıvıl cıvıl, her evin lambası yanıyor. Köyün dışarıda çok insanı var. İnsanlar yazı ve Ramazanı köylerinde geçirmek için İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Alanya gibi yerlerden Kayseri’ye, köylerine gelmişler. Bu insanların hepsi birbirine akraba ve yüzlerce senedir aynı topraklarda yaşıyorlar. Huzur içindeler ve mutlular. Bugüne kadar köylerinde jandarmayı gören olmamış, çünkü bu köyde en ufak bir olaya rastlanmamış.

Nasıl olay olsun ki… Köyde akrabalık dışında önemli tarihi olgular da var. Köyün Türk ahalisi, Osmanlı Sipahilerine dayanıyor. Bugün bizim yöremizde “Isbaa” diye kısaltılan sipahiler, Koramaz dağlarının eteklerindeki köylere yerleştirilmişler. Nize de bunlardan biri…

Köyden yetişen insanlar bugün daha çok inşaat sektöründe çalışıyorlar ve yurdun dört bir tarafında bu ülkeye hizmet etmekteler. Köyün ekonomik durumu iyi… Birbirlerine bağlılar ve son derece samimi bir hava var.

Köyü gezen topluluk, topladığı yiyecekleri köyün meydanına getirdi ve orada bu yiyecekler sahur için hazırlanmaya başladı. Bu sırada iki davul güzel bir hava çalmaya başladı. Bu havanın adı Sinsindir. Bizim yöremizde genellikle düğünlerde oynanan sinsin, burada Ramazan eğlencesinin önemli bir unsuruydu. Devasa bir ateş yakılmıştı ve erkekler, kadınlar, kızlar, hemen herkes sinsin ateşinin etrafında keyif alarak döndüler.






Halayların bizim kültürümüzde önemi büyüktür. Yaşlılar ve gençler, kadınlar ve erkekler el ele tutuşup büyük bir halka oluşturdular ve köy meydanını kapladılar. İşte görülmeye değer bir manzaraydı bu.





Halaydan sonra saat gece üç civarı yine toplu olarak köy meydanında yemekler hazırdı. Herkes yiyeceğini aldı ve topluca sahur yemeği yendi. Sonrasında da sahur duasıyla Ramazan gecesi sona erdi.


Biz köyden ayrıldıktan sonra öğrendik ki gezenler köyde gezintiye çıkmış, sohbet edenler sohbete koyulmuşlar




Dedim ya, yaşlısı genci, erkeği kadını, herkes o gece köy meydanındaydı. Acaba sadece bugün için mi toplanmışlardı diye düşünüyordum ve köydeki insanlara sorduğumda hemen her gece bu eğlencelerin yapıldığını öğrendim. Benim dileğim. Güzelköy (Nize), hep güzel kalsın. Onların birlik ve beraberliği hiç bozulmasın. Ve bu gelenek bu güzel köyümüzden hiç mi hiç eksilmesin.

Yorumlar