MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ OLDU

14 Aralık Çarşamba günü önemli bir projenin Kayseri etabındaydık.  Koç Holding’in 2006 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde yürüttüğü bir proje var.  Adı: “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” Projesi…  Amaç da belli, kalifiye işgücüne katkıda bulunarak gençlerin mesleki eğitime özendirilmesi…  Yapı Kredi’nin bu işin içine girmesi de son derece ilginç… Yani Meslek Liselilerden doğrudan doğruya faydalanabilecek bir kurum olmamasına rağmen Yapı Kredi de taşın altına elini koymuş.
Aynı sabah Yapı Kredi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Yöneticisi Nurcan Erhan, Koç Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Dış İlişkiler Koordinatörü İ.Aylin Gezgüç ve Sait Gürsoy (Eğitmen, TV Programcısı) ile Hisarcık’ta bir araya geldik. Daha sonra Hasan Ali Kilci ve Şaban Ünlü Beyefendilerin arkadaşlarıyla birlikte teşviki ile son derece olumlu bir görüşmeyi kahvaltıda gerçekleştirdik.
Çok uzun yazmayayım, öne çıkardıklarımı kısaca özetleyeyim:

-Biz de mesleki eğitim hâlâ istediğimiz seviyede değil. Yüzde 35’lik mesleki eğitim, AB oranlarına ters ve Türkiye için yeterli değil.
- Mesleki eğitimin özendirilmesi şart ve bu konuda Milli Eğitim Bakanlığına görüş bildirmek elzem…
-Mesleki eğitim yeniden gözden geçirilirken bölgenin ihtiyaçları göz ardı edilmemelidir. Bu konuda Ticaret Odalarından ve Sanayi Odalarından görüşler alınmalı, hatta bu okulların yönetimine bu kurumlardan temsilciler dahil edilmelidir.
(Şöyle ki: Kayseri Mobilya sektöründe oldukça ileride bir şehir olmasına rağmen Kayseri’de bu sektörde kalifiye eleman açığının olması nasıl izah edilecektir ?)
Aslında aklın yolu bir ama nedense çözümlerin Ankara’dan bulunup uygulanacak olması günden güne gecikmişlik duygusunu daha da öne çıkarıyor.
Halbuki insanlara meslek edindirmek konusunda yerel yönetimler daha hızlı ve daha etkin davranabiliyorlar ve bu işlerde başarılı oluyorlar. Her nedense devletin hantal yapısını bizler harekete geçirmekte oldukça zorlanıyoruz.
Koç Grubu 2006 yılından bu yana 81 ilde 264 okul ve 8000 öğrenciye ulaşarak oldukça ciddi bir adım atmış ve örnek olmuş.  Aslında işin sırrı da burada yatıyor. Yani okullar ile işletmeler arasında köprülerin kurulması şart… İşte burada Milli Eğitim Bakanlığının mesleki okulların dersleri ve müfredatları konusunda bu okullara bir “özerklik” tanıması gerekiyor. Biz buna yöresel yönetim etkinliği diyoruz. Hangi şehrimiz neye ihtiyacı varsa bırakalım da o şehrin idarecileri ve işletmeleri buna karar versin.
Kayseri Ticaret Meslek Lisesinde saat 13.00’te başlayan programda, Yapı Krediden Nurcan Hanımın ve Koç Grubundan Aylin Hanımın güzel konuşmalarının ardından gerçekten meslek liseliyi en iyi anlayanlardan biri olan Eğitimci Sait Gürsoy’u dinledik. Öğrenciler Gürsoy’dan gelen mesajları çok iyi dinlediler.  YGS’ye yönelik verilen ayrıntılar gerçekten çok önemliydi .
Bu güzel organizasyon için Nurcan Hanımı, Aylin Hanımı ve Sait Bey’i, ayrıca emeğini esirgemeyen diğer arkadaşları tebrik ediyorum.
Bana sorarsanız amaçlara ulaşıldı mı? Büyük ölçüde ulaşıldı ama işlerin yine Ankara’dan çözüme kavuştuğunu da unutmamak gerek. Meslek Liseliler konusunda Ankara ne isterse o oluyor çünkü. Mesela 2013-2014 Öğretim yılında Anadolu Liseleri ve Meslek Liseleri olmak üzere iki kategoriye ayrılmış bir sisteme şahit olacağız. Peki ne diyor Bakanlık? Ben sınav yapacağım, belli başarıyı yakalayan öğrencileri Anadolu Liselerine alacağım, yakalayamayanları ise Meslek Liselerine yollayacağım. İyi ama Meslek Liselerini belli bir başarısızlığın adresi olarak gösterip bu okulları ikili öğretime geçecek hale getirip sayıyı artırmanın ne faydası olacağını iyi düşündük mü acaba?
Bence bakanlığın meslek liseleri için öngördüğü görevleri iyice bir ortaya koyması gerekir. Meslek Lisesi, başarısız öğrencilerin meslek sahibi edildikleri bir alan olarak mı düşünülmektedir? Yoksa… Yoksa Meslek Liseli, öncü ve artçı kuvvetleriyle Türk ekonomisinin dinamik bir yapısı, bir çekirdeği mi olmalıdır? Bu konuda meslek sahibi kuruluşlar, sivil toplum örgütleri görüşlerini açıklamaya devam etmeliler. Belli ki Bakanlığın yönlendirilmeye çok ihtiyacı var.

Yorumlar