IV. Kılıçaslan Kültür Günleri çerçevesinde Eras Medya Grubu Başkanı Veli ALTINKAYA, “Birikim Kazanmada Okumanın Önemi” konul konferans verdi.

Kılıçaslan Liseleri Edebiyat Bölüm Başkanı Hüseyin Say, Veli Altınkaya'ya plaket takdim ederken....

Eras Medya Genel Müdürü Veli Altınkaya, Kılıçaslan Lisesinde verdiği konferans sırasında görülüyor.
Kılıçaslan Liseleri Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta öğrencilerle buluşan Veli ALTINKAYA tecrübelerini ve birikimlerini öğrencilerimizle paylaştı. Türkiye’de 40’a yakın süreli ve yaygın yayın yapan gazete, bir o kadar televizyon, 2000 civarında yerel gazete, 200 civarında yerel televizyon ve 3000 civarında da radyo olduğunu söyleyen ALTINKAYA: ”Türkiye’de yaygın yayın yapan 40 civarındaki gazetenin toplam satış rakamı 5 milyon. Bunu 70 milyon nüfusa oranladığınız zaman Türkiye’de gazete okuma oranı % 14’e tekabül eder. Oysa Japonya’da yalnızca bir gazetenin günlük satış rakamı 17 milyon ve dünyada en çok satan gazetelerden ilk 10’da 7’si Japon gazetesidir.

Gazete okumanın ekonomik durumla, milli gelirle doğrudan orantılı olduğunu söyleyen Veli ALTINKAYA: “ Asgari ücretle çalışan bir insanın düzenli bir gazete okuyucusu olması çok zordur. Bu insana gazete al demeye hakkımız yok. Kitap okumada da durum farklı değil mesela bir Japon yılda 25 kitap okurken bir Türk 10 yılda 1 kitap okumaktadır.” 3000 kitabı olduğunu belirten ALTINKAYA bu kitaplarının % 90’ını öğrenciyken aldığını belirterek öğrencilerin kendilerini yetiştirme adına içinde bulundukları fırsatları değerlendirmelerini istedi.
Keyifli bir sohbet gibi geçen konferansta öğrencilerden gelen soruları da cevaplandıran ALTINKAYA: “Bir insan televizyondan mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Televizyon izlenecekse tartışma programları, haber programları izlenmelidir. Ancak bu nasıl bir toplumdur ki bizim ülkemizde yarıdan fazlası küfür olan bir film izlenme rekorları kırıyor, en fazla izlenen film oluyor. Seçici olmalıyız. Bir televizyonun en iyi denetçisi izleyicidir. İzleyici o kanalı izlemeyerek cezalandırabilir. Yasalar iyi niyetle hazırlandığı için denetim ve uygulamada bazı eksikler, açıklar olabilir. Bunu giderecek olan da yine seyircidir.” Dedi.
Okumakla iş bulmak arasındaki bağa da dikkat çeken ALTINKAYA: “Kendini iyi yetiştiremeyen bir insanın iş bulması çok zordur. Kendini yetiştirmenin yolu çok okumaktır. Kendi değerlerimizi iyi bilmeliyiz, iyi tanımalıyız. Okumadan yazar olmak da mümkün değildir. 30 dakika yazmak için 3 saat okumak gerekir. Ayrıca yabancı dil öğrenimi de çok önemli. Yurtdışına çıktığınız zaman eziklik hissediyorsunuz onun için en az bir de yabancı dil öğrenmek gerek. Son olarak şunu söyleyeyim, eğer hayatta başarılı ve mutlu olmak istiyorsan kendini yetiştirmelisin bunun yanında bir de devletin ve Allah’ın yasakladığı şeylerden uzak durmalısın.”

Yorumlar