Türk Dünyası ve Nevruz Panelistleri Erciyes'i gezdiler

Bu akşam Şehir Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek 'Türk Dünyası ve Nevruz' konulu panele katılmak üzere Kayseri'de bulunan konuklar Erciyes'i gezdi.
          Kırgızistan Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kayıpov, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayabek Baınıyazov, Özbekistan Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Cumali Şabanov ve Türkmenistanlı Şair-Yazar Oraz Yağmur Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan'ın nezaretinde geldikleri Erciyes'te gezinti yaptılar.
                                                 "UMUDUMUZ ARTTI"


         Prof. Dr. Süleyman Kayıpov Türk Dünyası'nın sorunlarının şimdiye kadar yalnızca ülkelerin başkentlerinde ele alındığını, ilk kez bir yerel yönetimin konuyu ele almasının son derece sevindirici olduğunu belirterek "Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı'nın bu işi ele alması halkın bu konunun ciddiyetini göstermesi bakımından bizleri mutlu etti. Yerel bir yönetimin bu konuları gündemine alması yüzyıllardır özlemini duyduğumuz Türk birliğinin gerçekleşiyor olması demektir. Bu akşamki program bize bu umudu verdiği için işimizi gücümüzü bırakarak buraya geldik. Erciyes'in eteklerinde bunları konuşmaktan çok mutluyum. Diğer yerel yönetimler de Kayseri gibi paneller düzenlerlerse Türk birliği daha da hızlı bir şekilde sağlanır" dedi.
                                            "KAYSERİ ÖRNEK BİR ŞEHİR"
         Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayabek Baınıyazov Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen panelin memnun edici olduğunu ifade ederek "Bu programla kardeşlerin bir araya gelmesi bizleri mutlu etti. Çalışmaların gelecekte de devam etmesi gerekiyor. Dilimiz, dinimiz, kültürümüz bir, böyle toplantılar bizi daha da yakınlaştırıyor" dedi.
        Kayseri'yi gerek şehir düzenlemesi gerekse de sosyal yapısıyla çok beğendiklerini kaydeden Baınıyazov "Kayseri Türk Dünyası'na örnek olacak bir şehir. Burayı görünce içimden hep burada yaşamak geldi, ne mutlu bu şehrin insanlarına" şeklinde konuştu.
                                        "ARTIK BENDE KAYSERLİ OLDUM"
         Türkmenistan'da ince espirileri nedeniyle Hoca Nasrettin olarak anılan Şair-Yazar Oraz Yağmur Kayseri'ye kar hasretiyle geldiğini ifade ederek Erciyes için bir şiir okudu.
        Kayseri'de gördüğü iyi niyet ve ilgiden çok etkilendiğini belirten Yağmur "İnsanların sıcaklığı Erciyes'in karlarını eritiyor, ben de artık Kayserili oldum. Kayseri'yi çok beğendik. Dilde, işte, fikirde birlik olursak biz varız. Bunu sağlamak için Kayseri'ye geldik" dedi.
                                             "PANEL, KARDEŞLERİ BULUŞTURUYOR"
        Özbekistan Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Cumali Şabanov da düzenlenen panele katkılarından dolayı nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye teşekkür etti.
         "Türk Dünyası'nın sorunlarını yıllardır konuşuyoruz. Özbek, Türkmen, Kazak hepimiz aynı soydan geliyoruz. Artık konuşma dönemi bitti. Türk birliğini sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuşan Şabanov, düzenlenen panelin kardeşleri buluşturması bakımından önemli olduğunu söyledi.
        Şabanov, ülkemizin 30 farklı ilini gördüğünü, ancak ilk kez geldiği Kayseri'den oldukça etkilendiğini ifade ederek, Kayseri'den Türki Cumhuriyetlere doğrudan uçak seferleri düzenlenmesi durumunda insanların buraya akın akın geleceklerini kaydetti.

Yorumlar