Hikayeden Taşan Sözler


Ümit Fehmi Sorgunlu’nun “Hikayeden Taşan Sözler” adlı deneme kitabı Romantik kitaplardan çıktı. Kitapta denemeler, gezi yazıları ve anılar ile bir de röportaj yer almış. Sorgunlu’yu yeni kitabından dolayı canı gönülden kutluyorum. (Ocak, 2010)

Ümit Fehmi Sorgunlu 1949 yılında Kayseri’de doğdu. Sanat hayatına 1968 yılında şiirle başladı.Şiirleri mahallî gazete ve dergilerde yayınlandı. 1970 yılından sonra yazı ve şiirlerini ulusal dergi ve gazetelere göndermeye başladı. 1972 yılında “Onlar” adlı şiir antolojisinde yer aldı. Daha sonraları bir yayınevi kurarak, Meçhuller (hikâye) ve Adımlar (şiir) antolojilerini hazırladı. 1976 yılında “DOĞUŞ” edebiyat dergisini çıkardı.1995 yılında “ÖNCÜ” edebiyat, kültür ve sanat dergisinin genel sanat yönetmenliğini yaptı. Akın Günlük ve Hakimiyet gazetelerinde “DİVİTSANAT” adında bir kültür, sanat eki hazırladı. Mahallî radyo ve televizyonlarda programlar yaptı. 1982’de KASD (Kayseri Sanatçılar Derneği) Hikâye Teşvik, 1984 Kayseri Olay Gazetesi hikâye, 1987 Kayseri Gazeteciler Cemiyeti röportaj, 1991 Basın Yayın Genel Müdürlüğü röportaj, 1992 ve 2004 Kayseri Akın Günlük Gazetesi ve Berceste Dergisi Türk Edebiyatına Hizmet 2006 Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Hikâye Ödüllerini aldı. 1970 yılından beri Hisar, Eğitim ve Kültür, Bilim ve Düşünce, Doğuş, Küçük Dergi, Kültür ve Sanat,Erciyes, Kültür Dünyası, Tepe, Konevî, Somuncu Baba, Altınoluk,Berceste, Yağmur, Dergâh ve Türk Edebiyatı gibi birçok edebiyat dergisinde şiir ve hikâyeleri yayınlandı.
Hâlen“BERCESTE” kültür sanat ve edebiyat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmakta olan yazar, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir. Bir kamu kuruluşundan emekli olan Ü.F.Sorgunlu evli ve dört çocuk babasıdır.
Yapı Kredi Yayınları arasında çıkan Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisinde, İhsan Işık’ın Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi’nde,Abdullah Satoğlu’nun Kayseri Ansiklopedisinde, Ahmet Sıvacı’nın Kayseri Güldestesi’nde ve Muhsin İlyas Subaşı’nın Ağırnaslı Sinan adlı antolojisinde biyografisine ve eserlerine yer verildi. Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Öğr. Gör. Bekir Oğuzbaşaran’ın danışmanlığında, Bekir Yeşil yaprak tarafından hayatı, edebî kişiliği ve hikâyeleri üzerine bir bitirme tezi hazırlanmıştır (70 sayfa,Kayseri2002).
ESERLERİ :
1-) ACILAR NEREDE BAŞLAR (Hikâye, Ocak Yayınları, 104 Sayfa, 1983)
2 -) YAĞMUR YAĞMIYORDU (Hikâye, Se-Da Yayınları, 80 sayfa, 1987)
3- ) EYLÜL VURGUNU (Hikâye, Geçit Yayınları, 112 sayfa, 1997)
4- ) GÜLÜN MÜJDESİ (Hikâye, Kaynak Yayınları, 104 sayfa, 2005)
5-) TARİHTEN GELEN SES (Romantik Kitap, 2008)
6. HİKAYEDEN TAŞAN SÖZLER (Romantik Kitap, 136 sayfa, 2010)

Yorumlar