HANIM HALİLOVA KAYSERİ’DE



ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ TARAFINDAN HOCALI KATLİAMININ YIL DÖNÜMÜ VESiLESİ İLE HANIM HALİLOVA'nın KATILIMI İLE ERCİYES ÜNİVERSİTESİNDE KONFERANS DÜZENLENECEKTİR.
Tarih: 25 Şubat 2010 Perşembe Saat: 14:00
Yer: Sabancı Kültür Sitesi KAYSERİ
Doç.Dr. Hanım Halilova / Akademisyen - Yazar (Azerbaycan)

Azerbaycan'ın Gence şehrinde doğdu. Babası Aziz HALİLOĞLU Sovyet sistemine karşı çıktığı için sürgüne gönderildi. Hanım Halilova’nın ailesi sürgündeyken doğdu, annesi Merife hanımın babası Mustafa beyi ve annesi Ayşe hanımı Ermeniler öldürdü. Hanım Halilova orta öğrenimi bitirdiği yıl Azerbaycan Devlet Üniversitesi Kimya Fakültesini kazandı. Üniversiteyi bitirdiği yıl doktora sınavına girdi ve kazandı. Doktora tezinin konusu “Selenyum Elementinin Biyojeokimyası” idi.

Azerbaycan’ da Biyojeokimya bilim dalı Moskova’dan başka ne Azerbaycan’ da ne de başka devletlerde çalışılmamıştır. Hanım Halilova doktora çalışmalarını Moskova’nın “Biyojeokimya” ve Latviya’ nın Riga şehrinin Biyoloji Enstitüsünde yaptı. Hanım Halilova Azerbaycan’ da Biyojeokimya konusunda ilk kişi olarak zamanından önce doktora tezini bitirdi ve 1974’ te Doktor, 1979’ da Doçent unvanını kazandı.

Hanım Halilova Azerbaycan’ın Milli Özgürlük Mücadelesini tercih ettiği için Profesörlük unvanını almaya zamanı olmadı. Hanım Halilova 1970 yılından itibaren Azerbaycan’da ilk kadın olarak Azerbaycan’ın Özgürlüğü için mücadele vermekte idi. 1988’ den itibaren gizli mücadele meydanlara taşındı. 20 Ocak 1990’ da Rus Tankları Bakü’ ye girdiği zaman beş bin bayana rehberlik ederek Rus tanklarına karşı protesto yürüyüşü yaptı. Tıpkı Türkiye’nin Kurtuluş Savasında kurulan “Hukuki Müdafaa Cemiyeti” gibi Sovyet Bloğunda Vakıflar ve Dernekler yasak olduğu zamanda Azerbaycan'da bir grup aydın kadınlar tarafından Azerbaycan Kadın Hukukları Müdafaa Cemiyeti” kuruldu ve cemiyetin başkanı Prof.Dr. A. Aliyeva KGB tarafından araba kazasında öldürüldü. Ondan sonra cemiyetin başkanı Hanım Halilova seçildi.

Hanım Halilova’ya 1992’ de Devlet Bakanı ve 1993’ de bakanlık teklifi geldi. Hanım Halilova bu makamların hiçbirini kabul etmedi. Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenilere karşı vatanı savunmak için Askeri Kadın Taburunu kurdu. Azerbaycan topraklarını savunmak için Ermenilerle savaştı ve birçok Azerbaycanlı Türk kadını şehit oldu.

Hanım Halilova 1994’ ten bu yana Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Gazeteci Yazar İbrahim Yalçıner tarafından “Türklerin Hanım Ablası Hanım Halilova” yazılmış olan kitap 1998’de yayımlanmıştır.
Hanım Halilova 40’ tan fazla plaket aldı.
Hanım Halilova KKTC’ nde, Fransa’ da, Almanya’ da, Hollanda’ da, Belçika’ da, Avusturya’ da, İngiltere’ de, A.B.D.’ de ve Moskova’ da panellere ve konferanslar verdi. Hanım Halilova TRT 1, TRT Int, Haber Türk, TGRT Haber ve başka televizyonlarda konuşmalar yapmaktadır.

05.02.2005 tarihinde Laik bağımsız Atatürk ilkelerine yürekten bağlı unsurlarla çalışmalar yapması nedeniyle Çağ Ankara Gazetesi tarafından Hanım Halilova “Yılın En Başarılı Akademisyeni Ödülü” nü aldı. Evlidir, eşi Prof.Dr. Refik bey 1992–93 yıllarında Devlet Bakanlığı yaptı. Şu anda Bakü Devlet Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Oğlu Tuğrul Moskova Lomosonov Üniversitesini bitirdikten sonra Türkiye-Azerbaycan kapılarının açılmasından sonra Türkiye’de ilk Azerbaycanlı olarak Yüksek Lisans ve Doktora yaptı. Şu anda Bakü Slavyan Üniversitesi’ nde öğretim üyesi, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti desteği ile açılmış olan Türkiye Araştırmalar Merkezi başkanıdır. Kızı Gönül Bakü Devlet Üniversitesinin Şarkiyat Fakültesi Arap Dili ve Tarihi Bölümünü bitirmiş, Üniversite de öğretim üyesi görevi yapmış ve doktorasını bitirmek üzeredir. Türkiye Cumhuriyeti desteği ile kurulmuş olan ASYA Medya Diyalog merkezinde Kafkas’ı temsil etmektedir. Oğlu İsmail, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş olup serbest çalışmaktadır.

Yorumlar