Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun


Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz. Tarihe şan ve şeref veren Yüce Türk Milleti, asla esaret halkasını boynuna takmadı. Nitekim 20. asrın ilk yarısında tükenmişlikten, umutsuzluktan, yokluktan yeni bir devlet ortaya çıkardık ve bir var oluş destanı yazdık. Bu destanın adı Türkiye Cumhuriyetidir.


Ulu önder cumhuriyet fikrini anlatırken şöyle diyor:

"Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenlerce bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım."

Atam, yüreği vatan, millet ve Atatürk sevgisi ile dolu olan evlatların, kurduğun Türkiye Cumhuriyetini çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmayı, 21. yüzyıla Türk damgasını vurmayı, Türk halkının güvenliği ve ekonomik refah seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedef edinmiştir. Ayrıca, sınırları, şehit kanları ile çizilmiş ve bugün de kanla korunan bu vatanın bütünlüğünü, yıllardır bir arada yaşayan ve yaşama kararlılığında olan ulusumuzun birlik ve beraberliğini, çağdaş, modern, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini ve kurulmasına esas olan ilke ve inkılâpları sonsuza kadar korumaya yeminlidir.

Türkiye Cumhuriyetinin zemini sağlam ve geleceği açıktır. Bizler de senin enerjinden ilham alarak geleceğe senin gözlerinle bakıyor ve ufuk ötesini görebiliyoruz.

Ruhun şad olsun.

Yorumlar