Hz. Osman (r.a.)


Hz. Osman (r.a.) İslâm'ın üçüncü Halifesidir. Hicret'ten 47 yıl önce Mekke'de doğdu. İslâmiyet'i ilk kabul edenlerdendir. "Aşere-i Mübeşşere" denilen, cennetle müjdelenen on sahabeden biridir. Hz. Osman (r.a.), cehalet devrinde bile dürüstlük ve doğruluğu ile herkesin güven ve itimadını kazanmıştı. Ticaretle meşgul olmuş ve büyük servet sahibi olmuştu.İslâm ile hayat bulup ebediyet kazandıktan sonra, Paygamber Efendimiz(s.a.s)'in kızı Rukiye ile evlendi. Ve Allah yolunda Habeşistan'a hicret etti. Daha sonra Medine'ye geldi. Hz. Rukiye'nin vefatı üzerine Peygamberimizin diğer kızı Ümmü Gülsüm ile evlenerek "İki nur sahibi" mânâsına gelen "Zinnureyn" lakabı ile şereflendi.Hz. Osman'ın cömertliği dillere destandı. Yirmibin dirhem gibi büyük bir para ödeyerek Rume kuyusunu satın almış, Müslümanların hizmetine vermişti. Bin deve ve bin altın vermek suretiyle de Peygamber ordusunu techiz etmiş, donatmıştı.Rasul-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz, Hz. Osman hakkında:
"-Ey Allah'ım! Osman'ın kıyamet günü, gam ve kederini gider. Çünkü O, bizim nice kederlerimizi giderdi" buyurmuştur.Halifeliği döneminde, Kur'an-ı Kerim Mushaf halinde toplanmıştır. Çoğaltılan Mushaflar İslâm merkezlerine gönderilmiştir. Bu büyük ve şerefli hizmet sebebiyle de kendisine, Kur'an-ı Kerim'i yayan anlamında "Nâşirü-l Kur'an" ünvanı verildi.
Hz. Osman ilim ve takva sahibiydi. Geceleri sabahlara kadar namaz kılar, Kur'an-ı Kerim okurdu. Hatta bir gece iki rekatlık bir namazda Kur'an- Kerim'i hatmetmişti. Bu yüzden hakkında âyet-i kerime nazil olmuştu. Son derece edep ve hayâ sahibiydi.Hz. Osman (r.a.) oniki seneye yakın Hilafet makamında bulundu. Halifeliğinin son zamanlarında, onun yumuşaklığından ve merhametinden faydalanan fitneciler memleketi karıştırdı. Hz. Osman (r.a.) sekseniki yaşında iken, evinde Kur'an-ı Kerim okurken evini basan isyancılar tarafından şehit edildi. Bembeyaz sakalı kanlara bulandı. Kan damlaları açık bulunan Kur'an-ı Kerim sahifelerinin üzerine düştü. Ogün-bugündür Müslümanlar bu müthiş acıyı ta yüreklerinde duyar.Kalbi Allah sevgisiyle dolu olan bu büyük sahabe için Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.s.) : "Ey Allah'ım! Ben Osman'dan razıyım, sen de razı ol" buyurmuştur. Allah Teâlâ, O'ndan razı olsun.

Yorumlar