IRAK TOPRAKLARI=İSİMSİZ TÜRK ŞEHİTLİĞİ.

IRAK TOPRAKLARI=İSİMSİZ TÜRK ŞEHİTLİĞİ.
OSMANCIK TABURU

Gülsev Eyüboğlu
18 Haziran 2008

22 Kasım 1914;İngilizler Faw yarımadasını işgal ederek Basra'ya yerleştiler.
Cavit Paşa,Irak ve çevresinden sorumlu komutan.Iraklı askerlerin,İngilizlere karşı savaşmadığı gerekçesiyle İstanbul Hükümetinden Türk kökenli asker istedi.Ancak Enver Paşa;büyük mukaddes cihat için,Araplarla beraber İngilizlere karşı direnilmesini istedi.
İngilizler;önemli bir direniş olmadığı için Irak içlerine doğru kolay ilerlemeye başladılar.22 Kasım 1014 yılında İngilizlerin işgal ettiği Basra;60 bin nüfuslu ve Osmanlı İmparatorluğunun sanayi merkezi olan eyaleti.Kuveyt,Lahsa Sancağına bağlı kasaba,Lahsa Sancağıda Basra Valiliğine bağlı dört Sancaktan biridir.
Basra ve Kurne savunmasında görevli Albay Suphi bey komutasındaki Türk Ordusu,İngilizlere karşı bir avuç oldukları için 45 subay ve 986 asker 12 Aralık 1914 de esir düştüler.
İzlediği "mukaddes cihat"politikasının işe yaramadığını ve Bağdat'ın elden çıkacağını geçte olsa anlayan Başkomutan vekili(Başkomutan Patişah) Enver Paşa;mecburen Iraka'a Türk askeri gönderilmesini kabul etti.Irak Kuvvetleri Komutanlığına kendisininde arkadaşı olan Kurmay Binbaşı Sülayman Askeri bey atandı.Gözüpek ve atılgan bir savaşcı olan Süleyman Askeri beyde ,Enver Paşa gibi düşünüyordu.Seçme askerlerle Irak'a gitti.Yerli halkı örgütleyecek ve onlardan oluşan birliklerle İngilizleri Basradan denize dökecekti.Kurulacak İslam Birlikleriyle kafirlere Cihat ilan edilecekti.Oysa Araplar;Mekke Emiri Hüseyin ve İngiliz Lawrensle işbirliğini çoktan başlatmışlar ve Osmanlı Türk Devletine isyana hazırlanıyorlardı.Oysa müslümanların düşmanlarla işbirliği içinde ihanet edeceği bu kahraman Türk Komutan Süleyman Askeri beyin aklına hiç gelmemişti.Düzenli Birlik olarak gönüllü "Osmancık Taburu" ve Türk Müfrezeleri vardı.
Irak Kuvvetleri Komutanı Kurmay Binbaşı Süleyman Askeri ve tamamen gönüllülerden oluşan "Osmancık Taburu"olarak anılan birlik Irak'a gittiler.Ve hemen İran'ın Ehvaz Kasabasını işgal ederek Abadan'a giden Petrol Boru hatlarını tahrip ettiler.Yerli halk birlikleri çok isteksizdiler.
20 Ocak 1915 de Dicle nehri boyunca keşif yapan İngilizlerle karşılaştılar.Çatışmalar devam ederken Süleyman Askeri bey Zübeyir kasabasında bacağından yaralandı.Ancak Basra'ya doğru ilerlemeye devam ettiler.
12 Nisan 1915;Türk Birlikleri, Şuaybe 'de İngilizlerle 3 gün şiddetli çatışmaya girdiler.9000 kişilik Türk Birlikleri nihayet İngiliz Karargahına yaklaştılar.Ancak dikenli tellerle çevrili İngiliz Karargahına,ellerinde dikenli tel makası olmadığı için giremiyen Türk Birlikleri;kahramanca ve çok şiddetli çatışmalara girdiler ve maalesef 4500 Türk yiğiti orada şehit düştü ve 14 Nisan 1915 günü ,4500 askerini kumlara veren ,Irak Kuvvetleri Komutanı Süleyman Askeri bey;kendisini sorumlu tutarak Nahiliye de bulunan karargahında tabancasıyla hayatına son verdi.Irak Genel Komutanı olan onurlu Türk Subayı Süleyman Askeri bey orada Nahiliye kasabasında kumlara verildi.Kabri oradadır.

Irak çöllerinde çok büyük nam salan "Osmancık Taburu"nu teşkilatlandıran ve yetiştiren Yüzbaşı Cemil bey,Yüzbaşı Hayri bey,Nazllili Üsteğmen Fuat bey,Sinoplu Tabip Yüzbaşı Sefer bey,Emirganlı Yüzbaşı Şevket Bey,Yüzbaşı Şevket bey,Kuşcubaşı Eşraf Bey,Fatihli Yüzbaşı Lütfü bey,Binbaşı Vedat bey,Yüzbaşı Ziya bey,Binbaşı Ali bey ve İsviçrede ki eğitimini yarım bırakıp gelerek gönüllü olarak katılan Yedeksubay Hamza bey belli Türk Yiğitleriydi.
20 Ocak 1915 Rota ırmağı kıyısındaki bataklıklarda bu kahramanlar,İngilizlere kök söktürdüler.Sinoplu Tabip Yüzbaşı Sefer bey ve Yüzbaşı Cemil bey bu çatışmalarda şehit düştü.Gönüllü Kahramanlar Birliği olan"Osmancık Taburu"nun hemen hemen çoğunluğu şehit oldu;İngilizlerin Arablarında yardımıyla 11 Mart 1917 de Bağdat'a girene kadar savaştılar.Bu kahramanlar halen oradalar ancak isimsiz kabirlerinde.
Türk Ordu birlikleri Basra kapılarından taaa Urfa'ya kadar,Irak topraklarını;İngilizlerin tarafına geçen Araplara rağman kahramanca savundular.Çünkü o coğrafyada TÜRK'ler 1217 yıldır vardılar.Artı bugünleri sayarsak 13o7 yıldır varlar.
Hille Sancağını,40000 bin şii Arap basarak 6.Ordunun menzil ambarlarını yağmaladılar.Bütün Türk Muhafızları da eşleri ve çocukları ile birlikte şehit ettiler.Onlarda orada yatıyorlar.ANCAK İSİMSİZ KABİRLERİNDE !!!!!!!!!!
Bağdat'ın düşmesiyle binlerce Arap birlikleri Hille'ye saldırdılar.Hilleyi savunan ve tamamen gönüllü kazak birliklerinden oluşan 1V.Asya Tabur'ununda tümü şehit düştü.Onlarda orada yatıyorlar.ANCAK İSİMSİZ KABİRLERİNDE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ramadi,Felluce,Samarra,Şuaybe,Garbiye ve diğer topraklarda gözlerini kan bürümüş Arapların cenbiye(kama)leriyle boğazladıkları kahramanlar da halen orada yatıyor.ANCAK İSİMSİZ KABİRLERİNDE !!!!!!!!!!!
O çöllerde kahramanca savaşanlardan biri olan Nurettin Çavuş,yerli halka şöyle sesleniyordu; "-Eyy..gözleri dönmüş,yürekleri kararmış hainler.Kutsal topraklarına saldıran İngilizlerle savaşan biz bir avuç din kardeşinize yaptığınız saldırı ve zulmü;İngilizlere karşı yapsaydınız ya"
Halen daha ,Irak kumlarında,bataklıklarında,topraklarında;isimsiz kabirlerinde yatan tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun.Tüm Şehitlerimizin aziz hatıraları önünde onurla saygıyla diz çöküyorum........ KAHRAMAN ŞEHİTLERİMİZİN KABİRLERİ BÜYÜK TÜRK MİLLETİNİN YÜREĞİDİR.
ŞEHİTLER ASLA ÖLMEZ-VATAN ASLA BÖLÜNMEZ.

Gülsev Eyüboğlu İrhan

Yorumlar