KOZANIN KAZIM EMMİ (Develi’nin mahalli fıkra kahramanlarından…)

Kayserimizin yüzlerce fıkra kahramanı vardır. Bunlardan biri de Kozanın Kazım Emmi’dir. Develi’de Kozanın Kazım Emmi’nin (Kazım Kozan) fıkraları dilden dile hâlâ dolaşmaktadır. Ben Kozan’ın Kazım’ın fıkralarını değerli eğitimci Mehmet Yavrucu’nun o tatlı üslubuyla dinleme şansına sahip oldum.

İBİBİK DEDİN GUGUK DEDİN
Develi’de Kozan’ın Kazım hızlı Halk Partililerden imiş. Kozan’ın Kazım, belinde kapı gibi bıçağı ile Ermenilerden haraç toplayarak geçimini temin eden birisi… 1946’da Demokrat Parti kurulmuş ama Kozan’ın Kazım’ın bulunduğu mahalleye, sokağa Demirgıratların girmesi ne mümkün… Seçimlere birkaç gün kala, polis Kozan’ın Kazım’ı yalandan bir gerekçeyle içeri alıyor ki, ola ki seçim öncesi çevreye ve kendine bir zarar vermesin. Lakin olan oluyor ve 1950’de “demokrasi havarisi” kesilen İsmet Paşa, hükümeti demirgıratlara devrediyor. Kozan’ın Kazım’ın morali çok bozuk… Demirgıratları hiç sevmiyor. Üstüne üstlük 1955’te Menderes, memleketteki Ermenileri İstanbul’a toplayınca Develi’deki Ermeniler de İstanbul’a gider. Kozan’ın Kazım’ın avanta kesilir. Ekmeksiz kalır garibim. Artık kimden haraç yiyecek? Vay garibim vah… ciğeri yanmış ki, hem de ne biçim… Develi’de caddenin başına gelmiş bağırıyor:
-Ey İnönü, Ey İnönü, sana diyom, demokrasi senin neyine idi? Sen bir Türkiye’yi, ben de buradaki dört Ermeni’yi yiyordum. İbibik dedin, kendi ocağını yıktın; guguk dedin Kazım’ın ocağını yıktın.

Tavuğu da kes, horozu da...
Kozanın Kazım, ilçenin o zamanki kaymakamı ile Kızık köyüne gitmiş. Muhtarda bir telaş bir telaş…. Nasıl olmasın biri belalı bir adam, diğeri Kazanın amiri. Sohbetler, bilgi alışverişleri birbirini kovalarken muhtar çekinerek Kozanın Kazım’ın kulağına eğilmiş:-Kazım Ağa köye şeref verdiniz. Bir yemek yedirmek isteriz. Acaba tavuk mu kessek horoz mu? deyince Kazım Ağa gürlerek:-Ulan oğlum biz sizin için çalışıyoruz. Siz tavuğu, horozu düşünüyorsunuz. Sizi bir türlü köylülükten kurtaramadım. Tavuğu da kes, horozu da. İsteyen tavuk yer, isteyen horozdan....

Rakının fiyatını indir
Sürekli fiyatların artmasından şikayetçi olan Kozan’ın Kazım, Mehmet Yüceler Gümrük ve Tekel Bakanı olunca Kutlama telgrafı çeker:“Rakıyı eski fiyatına indir, tebrik ederim.”

Kayseri'de sabıkam yok
Kozanın Kazım gavur kızını kaçırmaktan Kayseri Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaktadır. Hakim:-Sabıkan var mı? Kozanın Kazım ayağa kalkarak:-Hayır yok.O sırada önünde duran sabıka dosyalarını göstererek Kozanın Kazım’a dönen hakim:-Hani sabıkan yoktu!deyince Kozanın Kazım:-Hakim bey onlar Develi’deki sabıkalar, Kayseri’de sabıkam yok, der.

O zamanki kafamı getirin
Develi hastanesi inşaatı devam ederken, Kozan’ın Kazım olarak meşhur olan Kazım Kozan, inşaatın bekçiliğini yapıyormuş. Bir gün akşamüzeri bir taraftan içkisini içiyor, bir taraftan da saç kavurma yapıp hem karnını doyuruyor, hem de meze olarak yiyormuş. O arada hastanenin mühendisi, kontrolü gibi denetçileri gelmiş. Kazım Ağa gelenleri buyur etmiş. Saç kavurma zaten az olduğu için birer parça almışlar ve çekilmişler. Ancak yemek gelenlerin de hoşuna gitmiş:-Yahu Kazım Ağa, saç kavurma da güzel olmuş.demişler. Kazım Ağa da:-Yarın öğlene gelin size yine yapayım, demiş.Ertesi gün öğleyin aynı gurup yine inşaata gelmişler. Ancak ortada saç kavurma falan yok:-Kazım Ağa, hani sen saç kavurma yapacaktın?diye sormuşlar. Kazım Ağa gayet sakin:-Amaan, demiş. O zamanki kafamı! Getirin rakıyı size öküz keseyim.

Komposto
Kozanın Kazım Emmi İstanbul’da lokantaya gitmiş. Değişik yiyecekler var ve hiç birinin adını bilmiyor. Açık vermemek için yan masaya kulak kabartıp o masa ne isterse Kozan’ın Kazım Emmi de garsondan o yemeği istiyor. Yan masa komposto isteyince Kozan’ın Kazım Emmi de garsona:-Bana bir komposto verin, der.Garson üzüm kompostosunu Kazım Emminin masasına koyunca Kazım Emmi şaşırır:-Vay anasını demek bizim üzüm hoşafı Başköy’ü geçince kibarlaşıp komposto olmuş.

Yorumlar