Bu kurbağa dünyada yalnızca Karagöl'de var

Fotoğraf: Ahmet ERSUNGUR

(Rana HOLTZİ) (rana holtzi)

Dünya’da yalnız ülkemizde Niğde ili Ulukışla ilçesi sınırları içerisindeki Toros dağlarında 2560 metre yükseklikteki Karagöl’de yaşayan bir kurbağa türü. Karagöl yaklaşık 60 hektar büyüklükte ve en derin yeri 12 metre olan tektonik bir göldür. Besin miktarı oldukça sınırlıdır. morfolojik karakterler: vücut boyu 7.5 cm. kadar olan bu türün derisi yumuşak, ince ve düz nadiren dişilerde siğiller bulunur. Baş yanlarındaki temporal şeritler barizdir. erkeklerde iç ses kesesi bulunduğu için bunlar ova kurbağaları gibi ötmezler. Sırt taraf sarımsı kirli yeşil veya sarımsı pembe olup siyahımsı lekelidir. bu lekeler arka bacaklar üzerinde de bulunur. Karın taraf genellikle lekesiz pembemsi, bazen sarımsı, nadiren de gri beyazdır.

Ekolojik-biyolojik özellikler:

habitat: kenarları çayırlık dağ göllerinde yaşar. Şimdilik dünyada bilindiği tek yer Ulukışla Toroslarında 2560 m. yükseklikteki Karagöl'dür. ayrıca bu gölden 100 m. daha yüksekteki ve daha küçük Çinili Göl’de de çok ender olarak bulunmaktadır. bu gölde ender olarak görülmesinin nedeni göl etrafındaki çayırlık kısmın yok oluşudur. böylece çok sıcak yaz aylarında bile serinliğine doyum olmayan bu yüksek yayla gölünde yaşamlarını milyonlarca yıldan beri sürdürmektedirler.

Üreme: Mayıs ayı sonundan itibaren ekim ayına kadar olan yaklaşık 4 aylık bir zaman içinde aktif olan toros kurbağası, üreme biyolojisini tamamlamak zorundadır. Bir başka deyişle en fazla 4 aylık bir zaman içinde toros kurbağası çiftleşip, yumurta bırakmak ve sezon sonuna kadar da iribaş denilen yavruların kuyruklarını kaybederek küçük kurbağa haline gelmeleri gerekmektedir. Üreme zamanının kısalığı nedeniyle bir tarafı henüz buzlu olan gölün erimiş kısımlarında zaman zaman 14-16 erkek kurbağanın bir dişiyi yumurtlatmak üzere kucakladığı tespit edilmiştir. Böylece çok sayıda kurbağadan oluşan yumakta bırakılacak yumurtaların erkekler tarafından döllenmesi sağlanmış olmaktadır.

Beslenme: Toros kurbağası yaşadığı Çiniligöl ve Karagöl’ün yüksekliği nedeniyle kısa sürede aktiftir. bu devrede gölün etrafındaki çayırlık ve bitkili kısımlarındaki böcekleri yiyerek beslenirler. Çayırlık alanda böcek bulabilmek için sudan zaman zaman 30-40 m. uzağa gidebilmektedirler. Göl etrafında yapılan incelemelerde bitki türlerinin çok iyi gelişmiş olduğu kısımlarda, diğer bölgelere göre daha fazla kurbağa örneği saptanmıştır. Böylece göl kenarında çayırların ve bitki türlerinin iyi gelişmesi, buradaki Toros Kurbağası’nın yaşaması için büyük önem taşımaktadır. Göl kenarındaki bitki türlerinin iyi gelişmesi, bu çayırlıklarda keçi sürülerinin dolaşarak buraları gübrelemesine bağlıdır. Bu nedenle keçi ve koyun sürülerinin gölün kenarlarında dolaşmalarının teşvik edilmesi gereklidir.

Davranış: Toros kurbağası Çinili Göl ve Karagöl’ün kenarlarındaki çayırlık kısımlarda barınır. Avlanmak üzere çayırlık alanda su kenarından 30-40 m. uzaklaşabilir. Sıkıştırıldığında ova kurbağası kadar hızlı ve kuvvetli olmayan zıplamalarla suya ulaşmaya çalışır. Ayrıca çayırlıktaki kaynak sularının kenarlarındaki yastık şeklindeki çayır köklerinin alt ve aralarında da gizlenir. Karada ve su içinde oldukça yavaş hareket eder.

Coğrafi özellikler: Toros Kurbağası (rana holtzi) dünyada yalnız ülkemizde Niğde ili Ulukışla ilçesi sınırları içerisindeki toros dağları'nda 2560 metre yükseklikteki Karagöl ve Çinili Göl’de yaşamaktadır. karagöl yaklaşık 60 hektar büyüklükte ve en derin yeri 12 metre olan tektonik bir göldür.

Yorumlar