Panoramik Fotoğraflar ve Kayseri Panoramaları







Panoramik fotoğraflar, birden çok fotoğrafın tek bir fotoğraf olarak birleştirilmesi demektir. Birden çok fotoğrafın bir araya gelmesiyle fotoğrafın açısında bir genişleme söz konusu olur. Objektifin tek bir karesi ile karşılaştırıldığında bir kareye sığamayacak ölçüde geniş fotoğraflar elde edilir.
Panoramik fotoğrafları nasıl çekeriz?
1. Eğer makinenizde panorama ayarı varsa, fotoğrafları bu ayarda çekmeniz gerekir. Eğer böyle bir ayar yoksa göz ayarlaması ile de panorama çekebilirsiniz.
2. Panorama çekiminde fotoğraf makinesi sehpası (tripot) kullanmanız önerilir.
3. İsteğinize bağlı olarak 2-3 fotoğrafı birleştirebileceğiniz gibi yine dilerseniz 180 veya 360 derecelik panoramalar da çekebilirsiniz.
4. Çektiğiniz fotoğrafları bilgisayara attıktan sonra birleştirmek için “panorama maker” programları kullanmalısınız. Diğer programlarda birleştirme esnasında izler kalırken panorama yapıcı programlarda birleştirme daha az hasarlıdır ve daha doğru sonuçlar verir.
5. Panoramalarınızı birleştirdikten sonra yine de diğer fotoğraf programları ile de (photoshop – ACDSEE) ışık ve netlik düzenlemesi yapmalısınız. Ya da kadrajda olabilecek eğrilmeleri düzeltmelisiniz. Panorama çekiminde makineyi farklı açılara doğrulttuğunuz için karelerde ışığın farklı tonlamaları ile karşılaşırsınız. Bu tonlama farklarını düzeltmek için mutlaka fotoğraf düzenleyici program kullanın.
6. Panorama çekimlerini dar mekanlarda değil, tek bir fotoğraf çekimiyle elde edemediğiniz geniş açılı yerlerde tercih edin. Mesela meydanlar, yüksek yerler, göller, dağlar, vadiler, panorama çekimi için en uygun yerlerdir.
Kayseri’de panorama çekimini nerelerde yapabilirim?
Kayseri’de panorama çekimi yapılabilecek alan çoktur. Mesela, Cumhuriyet Meydanında ve meydanı yüksekten gören yerlerde… Mimarsinan Parkında ve parkı yüksekten gören yerlerde… Talas’ta yukarı mahallede, Ali Dağının eteklerinde, Yamula Barajında, Şeker Gölünde, Kıranardındaki Kent Ormanında bu tür çekimler yapabilirsiniz.



Yorumlar