Mustafa Altınkaynak (Bünyan,1868-1941, halk şairi)


Bünyan ve yöresinde “Aşık Dayı” ve “Aşık Mustafa” adıyla bilinen halk şairi Mustafa Altınkaynak, 1868 yılında Bünyan’da Camiicedit Mahallesinde dünyaya geldi. Soyadı kanununun çıkmasından sonra “Altınkaynak” soyadını alan şair, 1941 yılında 73 yaşındayken Bünyan’da vefat etmiştir.
Hamdi Üçok’a göre, şairin tahsili okuyup yazmaktan ibarettir ve kulaktan dolma dini bilgileri vardır. Rasim Deniz ise, şairin iyi bir tahsil yapamadığını; ancak yeteri kadar dini bilgisi olduğu için köylerde imamlık yaptığından ve “hoca” olarak tanındığından bahsetmektedir. Geçimini bağ bahçe işlerinden ve imamlıktan sağlayan şair, şiirlerinin birinde gençlik döneminde bir Ermeni ustanın yanında çıraklık yaptığından da bahseder.
Hayatı hakkında yeterli belge ve bilgiye sahip olmadığımız şairin, yörede bir fıkra kahramanı olduğu da onun için söylenen fıkraların bulunmasından anlaşılmaktadır.
Şairin hak badesi içmiş şairlerden olduğu yönünde güçlü rivayetler bulunmaktadır. Yakın zamanda yaşamış bir şair olmasına rağmen şiirleri yeteri kadar derlenememiştir. Hamdi Üçok’un1953 yılında yayınlanan “Çağlayanlar Beldesi Bünyan” isimli kitabında şairin üç şiiri yer alır. Rasim Deniz ise, 1981 yılında Erciyes dergisinde yer alan bir yazısında şairin beş yeni şiirini yayınlamıştır. S.Burhanettin Akbaş ise, Mustafa Abacıoğlu’nun defterinden elde ettiği şaire ait yeni şiirleri 1986 ve 1987 yıllarında Erciyes dergisinde yayınladıktan sonra 1994 yılında “Bünyanlı Aşık Mustafa” adıyla bir kitapçık haline getirmiştir. Böylece şairin adına kayıtlı şiirlerin sayısı 20’yi bulmuştur.

Kaynaklar:
Hamdi Üçok, Çağlayanlar Beldesi Bünyan, Kayseri, 1953
Rasim Deniz, “Aşık Mustafa”, Erciyes dergisi, sayı 45, Kayseri, 1981
S.Burhanettin Akbaş, “Aşık Mustafa’nın Şiirlerini Derleme Çalışmaları”, Erciyes dergisi, sayı:104-107, Kayseri, 1986
S.Burhanettin Akbaş, “Aşık Mustafa’nın Eksik Şiirleri Üzerine”, Erciyes dergisi, sayı: 120, Kayseri, 1987
S.Burhanettin Akbaş, “Bünyanlı Aşık Mustafa”, Bizim Gençlik Yayınları, Kayseri, 1994

Yorumlar