Kapuzbaşı, Aladağlar, Yedi Göller ve Yahyalı


Yahyalılı Fotoğraf sanatçısı Rahmetli Mehmet Nuri Özşahin anlatmıştı. Bir turisti Kapuzbaşı Şelalerinde gezdirirken turist, Özşahin'e "Kutsal kitaplarda geçen cennet burası olmalı" demiş. Sonra şöyle devam etmiş: "Burası saklı cennet olmalı" Çünkü, o yıllarda Kapuzbaşı'na ulaşım çok çetindi ve yol şartları fevkalade kötüydü. Ama şimdi 70 metreden süzülen "saklı cennete" ulaşmak çok zor değil. Niagara'dan sonra dünyanın ikinci büyük şelalesi burada… İsveç’ten, Japonya’dan buraya gelenleri görünce Kayseri’de hatta şelalelerin bulunduğu Yahyalı’da doğup büyümüş insanların hâlâ “saklı cennet”i görmemiş olduğunu duyunca şaşırıp kalıyoruz.
Şimdi Kapuzbaşı’nın keşfetmek için imkanlar daha artmış. Öncelikle yolla ilgili sıkıntılar en aza inmiş. Güney Şelalede yapılan ahşap pansiyonları çok beğendim. Doğanın içine çirkin beton görüntüleri sokmadıkları için teşekkür ediyorum ilgililere. Ayrıca orada başta alabalık olmak üzere nefis yiyecekler bulabilirsiniz. Tesislerde oldukça bakımlı tuvaletler var. Kamp yapmak isteyenler için de harika bir yer Kapuzbaşı. Bizden size tavsiye temmuz ve ağustos aylarında hafta sonu görülecek yerler listenize mutlaka Kapuzbaşı’nı ekleyin.

Biz WowTurkey fotoğrafçıları olarak Kapuzbaşı’nda hem piknik yapmanın hem de bol bol fotoğraf çekmenin keyfini çıkardık.

Kapuzbaşı Şelaleleri, Hacer Ormanı, Yedigöller Yahyalı ilçesine yaklaşık 80 Km uzaklıkta bulunan Hacer ormanları 18 bin hektar alanı kapsamakta ve Yahyalı Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ormanlardır. Orta Toroslar üzerinde bulunan Demirkazık dağının güney ve doğuya uzanan kolları üzerinde yer alan bu ormanlar, Zamantı ırmağı istikametine uzanan 600-2000 m rakımlarında sürekli kar mıntıkası halindedir. Yedi göller adı ile bilinen mevkide irili ufaklı yedi adet göl bulunmaktadır. Yahyalı’ya 80 km uzaklıkta bulunan bu göllerin en büyüğü Direk gölüdür. 3150 m rakımda yer alan göllerin derinliği bilinmemekle beraber, bu göller kar ve buzul suları ile beslenmektedir. Yedi göllerden yaklaşık 10 km doğuda bulunan Soğukpınar ise 1700 m rakıma sahiptir. Buradaki ormanlık alan ise 687 Ha civarındadır. Kapuzbaşı şelalelerinin bulunduğu mevkii ile Soğukpınar arası 18 km’dir. Kapuzbaşı şelaleleri, Yahyalı ilçesinin Küçükçakır köyünün kuzeyinde bulunan Ensenin tepesinde yer almaktadır. Yahyalı’ya 55-65 km uzaklıktadır ve ulaşım iki ayrı yoldan sağlanmaktadır. Yollardan birisi Yahyalı-Dikme-Çamlıca-Ulupınar-Kapuzbaşı güzergahıdır. Bu yol 65 km’dir. Diğeri ise Yahyalı-Dikme-Delialiuşağı-Yeşilköy-Balcıçakırı-Kapuzbaşı güzergahıdır. Bu yol ise 55 km’dir.
Kapuzbaşı şelaleleri irtifa akışı itibariyle Uganda’da bulunan Victoria çağlayanı (100 m) hariç, ABD’de bulunan Niagara’dan (55 m), Finlandiya’da bulunan İmatra’dan (25 m), Erzurum’daki Tortum’dan (50 m), Antalya’da bulunan Düden’den (25 m) ve Manavgat’tan (5 m) daha büyüktür. Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 m’dir. Aladağ’ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir.
Yeşilköye 3 km uzaklıkta ziyaret mevkiindeki şelaleler ise Antalya Düden şelalesi ile benzerlik göstermektedir. Zamantı ırmağının iki yanında ve ırmağın üzerini kapatan tabii bir köprünün baş kısmında yer alan bu şelalelerin büyüğü 20 m, küçüğü ise 10 m yüksekliğindedir.

Radyoyu açtınız, radyoda bir türkü çalıyor o sırada: “Hacer Ovasını engin mi sandın Ayağında potini var zengin mi sandın” Hacer Ovası’nın Yahyalı’da olduğunu biliyor muydunuz? Kayseri’nin Yahyalı ilçesine yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan Hacer Ormanları 18 bin hektar alanı kapılıyor ve bir doğa harikası olan Kapuzbaşı Şelalesi de buradadır. Çakır belde ala laçin Dolanırken üçün üçün Bir ürkekçe suna için Bin güle kıydığım yerler Yada düştü Yetik Ozan “Yada Düştü” isimli şiirinde bu yöreyi böyle anlatmış. Yörede Varsak Türkmenlerinin yaşadığı sekiz köy var: Avlağa (Torun), Delialiuşağı (Eskiköy), Yeşilköy, Balcıçakırı, Çubukharmanı(Horozpınarı), Kapuzbaşı, Ulupınar (Barazama) ve Büyükçakır köyleri. Yahyalı’dan Toroslara, Aladağlara doğru uzanırken yeşilin bin bir tonu ile kucaklaşan dağlara, Torosları delerek kıvrım kıvrım Seyhan nehrine doğru koşan Zamantı ırmağına hayran hayran bakarsınız. Kayaların sırtlarında sütun gibi bitmiş olan çamların nasıl bir hikmetin mahsulü olduğunu düşünürken, yüzlerce yıllık çınarların varlığını görmek de bir o kadar huzur verir. Nefesiniz açık... Torosların pırıl pırıl o nefis havası ciğerlerinize dolarken çocukluğumuzdaki bayram neşesi gibi bir sevinç ruhunuzda dolaşır. Yabanda keçilerin sarp kayalarda özgürlüğünü ilan etmiş hallerine gıpta ile bakarsınız.. Arabanızın sesi derin vadilerde yankılanırken karşıki kayalardan bizlere bakan özgürce bakışlar, bir o kadar da aldırışsız gözükür. Havada süzülen şahinler de bir o kadar mağrur... Yüksek kayaların kovuklarında kendi dünyaları ile iç içeler. Şu karşı yaylada göç katar katar Bir yiğidin derdi serinde tüter Bu ayrılık bana ölümden beter Geçti dost kervanı eyleme beni Yıllar önce deve katarlarının gittiği yollar bugün araçlara yol verecek hale gelmiş. Aynı yollarda bugün otobüslerle yolculuk yapılabiliyor.
Eski, içimizde esen bir deli rüzgar... Geçmişimiz bizi günümüze bağlarken bu dağlarda, yaylalarda özgürce dolaşan atalarımızı kıskanmak mı gerekir bilemiyoruz. Ama onların atlarının bu yokuşları çıkarken çıkardıkları sesi duyuyor gibiyiz. “Dağlar seni delik delik delerim, kalbur alır toprağını elerim” diyen güçlü bir yiğit sesi sanki bu dağlarda hala çınlıyor. Tanrı dağlarından, Ötüken’den, Kadırkan ormanlarından başlayan maceramız Soğanlı dağlarında, Aladağlarda, Erciyes’te yüzlerce yıl devam etmiş. Dağlarda yaylalarını terk etmeyenlere Türkmen demişiz, Yörük demişiz. Şehrin taş duvarlarını inşa edip içine oturanlara ise Türk demişiz.

ALADAĞLAR, HACER ORMANI, YEDİGÖLLER

Aladağ, Yedigöller dağ turizminin önde gelen bölgelerinden biri. Birinci sınıf, uzun gövdeli Karaçam ağaçlarından oluşan ''Hacer Ormanıyla'' süslü Aladağlar Milli Parkında 100'den fazla göl ve birçok şelale bulunuyor. Deniz seviyesinden 2000 m. yükseklikteki yörede Yedigöller ve Kapuzbaşı Şelaleleri görülüyor. Aladağlar'a yürüyerek çıkış dört, iniş iki saat sürse de Yedigöller ve Şelale çevresinde kamp yapan birçok gezgine rastlanıyor. Kayseri ili Yahyalı ilçesine 76 km. mesafede Kapuzbaşı Köyü yakınlarında 7 şelale olarak bulunan Kapuzbaşı Şelaleler bölgesi doğal sit alanı... Kayalar arasında yer yer 70 m. yükseklikten coşkuyla akıp çevreye uçuşan su zerrecikleriyle serinlik saçan görkemli şelale Aladağ ve Aksu çayı sularıyla birlikte Zamantı Irmağına karışarak Seyhan Nehrine akıyor. Şelale dökülüşü sırasında çıkardığı ürpertici sesler ve görüntüsü nedeniyle ziyaretçilerini etkileyip beyin yorgunluğu ve düşüncelerden çarçabuk kurtararak, şaşkınlık içinde bırakıyor. Dağcılık, avcılık, akarsu balıkçılığı için uygun ortamların bulunduğu bölgede Yahyalıya bağlı 3 km. uzaklıkta Yeşilköy ve 10 km. uzaklıkta Derebağ Şelaleleri bulunuyor.
NASIL GİDİLİR?

Karayolunu tercih edenler İstanbul'dan çıkarlarsa Çamlıca-Kaynaşlı arasını otoyolla kolayca geçip Bolu'ya yaklaşıyorlar. Yenilenip genişletilen tek yönlü şeritleriyle Bolu Dağını aşıp Bolu batıdan tekrar otobana girerek Ankara çevre yolundan Kırşehir, Kayseri'ye kolayca ulaşabilirler. Kayseriden Yahyalı'ya gelenleri Kapuzbaşı için hiçte kolay olmayan toprak, inişli, çıkışlı, virajlı, zor koşullarda açılmış bir güzergah bekliyor. Zaman alan yolculuk sonrası ulaşılan Milli Parktaki güzellikler, her şeyi unutturup gitmeye değer sözünü doğruluyor. Buradan hareketle Aladağlara çıkmak, irili ufaklı gölleri görmek isteyenler Aladağ Milli Parkı içinden rehberlik hizmeti alabilirler.

NE YENİR?

Kapuzbaşı Şelaleler Bölgesinde yemek yenecek bazı kır lokantaları ve kafeler var. Şelale suyunun oluşturduğu nehir kıyısında kurulu ağaç evler ve masalar kamp alanlarında odun ateşinde pişirilmiş pul biber soslu, süper lezzetli doğal alabalıkları yufka ekmek ve bahçeden henüz koparılmış domateslerden yapılan salatayı yeme imkânınız var. Kayseri'den geçiyorsanız şehir merkezindeki İskender kebapçısında yoğurtlu, tereyağlı İskender kebabının yanı sıra buğusu, kokusu, dumanı üzerinde fırında pişirilmiş kağıtta pastırma bir başka denemeye değer yöresel tatlardan.

NEREDE KALINIR?

Kapuzbaşı Şelaleleri nehir kenarında bazı pansiyonlar var ve organize turlarla şelale yakınına veya Aladağ yedi göllere çadırlarla gelip kamp kurmak, uyku tulumunda yatmak da mümkün. Doğal bal, keçi peyniri, köy yumurtası, bahçe domatesi, yufka ekmekli sabah kahvaltısı ise özlenen lezzette.

Yorumlar